Áfonyás-Ribizlis túrótorta
Hozzávalók:24-26 cm-es formához A piskóta alaphoz:
A túrókrémhez:
A zselatinhoz:
A díszítéshez: (ízlés szerint)
|
|
Elkészítés:
Az egész tojásokat habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral.
A lisztet keverjük össze a sütőporral, majd szitáljuk hozzá a tojásos masszához és óvatosan keverjük össze.
Egy 26 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd simítsuk bele a masszát. Helyezzük be a 150 fokra előmelegített sütőbe, és légkeveréssel süssük 15 percig. Ha megsült, vegyük ki a formából, húzzuk le róla a papírt, majd hűtsük ki teljesen.
Az áfonya 2/3 részét pici vízzel tegyük fel melegedni, míg összeesik. Ekkor villával törjük össze, majd egy szűrőn passzírozzuk át. A ribizlivel ugyanígy járunk el.
A túrót keverjük krémesre a tejföllel és a porcukorral. Adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, és a citromlevet.
A vizet forraljuk fel, majd oldjuk fel benne a zselatint. Ha langyosra hűlt keverjük bele a túrós krémbe. A tejszínt verjük fel kemény habbá, majd forgassuk a krémhez.
A túrós masszát osszuk el háromfelé, három külön edénybe.
Az egyikbe keverjük bele az áfonyás színezéket. A másikba a ribizliset, a harmadikat hagyjuk fehéren.
A kihűlt tortalapot helyezzük vissza a forma aljába. Simítsuk rá a ribizlis túrókrémet, szórjuk meg a félretett ribizli szemekkel és tegyük be a fagyasztóba 15 percre, hogy kicsit megszilárduljon.
Vegyük ki, simítsuk rá a fehér krémet, majd ismét tegyük be a fagyasztóba 15 percre.
Felülre az áfonyás túrókrém kerül, majd tegyük a fagyasztóba 20 percre, amíg elkészítjük a ribizlis zselét a torta tetejére.
A leszemezett ribizlit a vízzel és a cukorral tegyük fel a tűzre, hogy összeessen. A ribizli szemeket nyomkodjuk szét egy villával, hogy kellőképpen kiengedje a színét. Adjuk hozzá a zselatint, kevergessük amíg feloldódik benne, majd egy szűrőn szűrjük át, hogy a magok ne kerüljenek bele.
Ha langyosra hűlt, simítsuk a torta tetejére, majd tegyük a hűtőszekrénybe.
Ha megdermedt, díszítsük tetszés szerint a tetejét.