Főoldal / Levesek / Birsalmás sütőtök-krémleves pörkölt tökmaggal

Birsalmás sütőtök-krémleves pörkölt tökmaggal

Birsalmás sütőtök-krémleves pörkölt tökmaggal

Birsalmás sütőtök-krémleves pörkölt tökmaggal

Hozzávalók:

  • 30-40 dkg sütőtök (megsütve)
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 nagy krumpli
  • 1 db birsalma
  • 2-3 ek méz
  • 8 dkg vaj
  • 2 dl főzőtejszín
  • só (ízlés szerint)
  • 1 mk szerecsendió
  • 1 mk őrölt fahéj
  • őrölt fehér bors (ízlés szerint)
  • 1 db húsleveskocka
  • kakukkfű (ízlés szerint)
  • 1 l víz
Elkészítési idő: 1 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 1000-1500 FT Vegetáriánus: nem
Adagok: 4 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A sütőtököt daraboljuk fel, majd csorgassuk meg egy kevés mézzel, és kb. egy óra alatt süssük készre.

A vöröshagymát vágjuk fel apróra, majd 5 dkg vajon kezdjük el párolni. Amikor már kezd kicsit összeesni, csorgassuk rá a mézet, és pár perc alatt karamellizáljuk meg. Ekkor szórjuk rá a frissen szedett kakukkfűleveleket, majd öntsük fel a vízzel. (ízlés szerint szárított kakukkfüvet is használhatunk)

A krumplit és a birsalmát pucoljuk meg, vágjuk fel apró kockákra, majd tegyük bele a levesbe. Ezután ízlés szerint fűszerezzük, majd főzzük puhára.

Amikor a krumpli és a birsalma már puhára főtt, tegyük bele a levesbe az előzőleg megsütött sütőtököt, majd főzzük még pár percig. Ezután vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pépesítsük.

A pépesített leveshez először adjuk hozzá a maradék vajat, és keverjük alaposan össze, majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a tejszínt. Ezután tegyük vissza a tűzre, majd állandó keverés mellett, forraljuk fel újra a levest. (ekkor főzni már nem kell csak kiforralni)

Közben egy teflon serpenyőbe tegyük bele a tökmagot, majd állandó keverés mellett, pár pillanat alatt pörköljük meg. Ezután rögtön öntsük ki egy tányérra, nehogy a még forró serpenyőben megégjenek a magok.

Tálaláskor merjük a levest tányérokba, majd szórjuk meg a pirított tökmaggal, és úgy kínáljuk.

Gizi (321 Recept)

Szeretek sütni-főzni, és sokat kirándulni.Több évtizede sertepertélek a konyhámban kisebb, nagyobb sikereket elérve. Mára már szenvedélyemmé vált a sütés-főzés, így minden nap valami finomsággal kényeztetem a családomat, és a barátaimat. Szeretem a hagyományos, magyaros ételeket, de szívesen kipróbálok számomra új, és különleges ízvilágot is.


Szólj hozzá!

A lap tetejére