Főoldal / Desszertek / Bodzás tejberizs karamellás rebarbara öntettel

Bodzás tejberizs karamellás rebarbara öntettel

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Bodzás tejberizs karamellás rebarbara öntettel

Bodzás tejberizs

Hozzávalók:

A rebarbaralekvárhoz:

  • 10+15 dkg cukor
  • 65 dkg rebarbara
  • fél citrom
  • 15 szem szegfűszeg
  • 1 mokkáskanál kínai ötfűszer 
  • (jó egy darabka fahéj, vagy egy pici mézeskalács fűszerkeverék)

A tejberizshez:

  • 25 bodzavirág 
  • 3 liter tej
  • 60-70 dkg kerekszemű rizs 
  • fél rúd vanília
  • fél citrom
  • egy citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál vaj
  • 15 dkg cukor
Elkészítési idő:1óra 30 percFogyókúrás:nem
Költség:1000-1500 FTVegetáriánus:igen
Adagok:4 főreGluténmentes:igen
Nehézség:EgyszerűLaktózmentes:nem

Elkészítés:

A bodzavirágoknak leszedjük a vastagabb kocsányait, majd belerakjuk egy üvegbe (mármint a virágokat) és felöntjük tejjel. Betesszük a hűtőbe egy éjszakára.

Másnap leszűrjük a virágokat, és jól kinyomkodjuk belőlük a tejet.

Egy fazékba beletesszük a rizst, felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi, és odatesszük főni. Amikor elfőtte a vizet, akkor hozzáadjuk a tej harmadát, a fél rúd hosszában kettéhasított vaníliát és a fél citromot felkarikázva.

Gyakran kevergetve lassan főzzük. Amikor beszívta a tejet, mindig újra felöntjük, mindaddig, amíg a megfelelő tejberizs állagot eléri. (Épp elég lett hozzá a bodzás tej.)
Amikor kész, beletesszük a cukrot (Igazából ennek a mennyisége ízlés dolga, fontos, hogy az édes ne nyomja el a bodzaízt.), belereszeljük a citromhéjat és belekeverjük a vajat, majd alaposan kihűtjük.

A lekvár:

Egy vastag aljú lábasba beletesszük a 10 dkg cukrot úgy, hogy a lábas alján szépen elterüljön. Tűzre tesszük és hagyjuk kavargatás nélkül karamellizálódni. Amíg erre várunk, addig felszeleteljük a citromot. A végébe beleszurkáljuk a szegfűszegeket.

Az előzőleg lehámozott és kb. 3 mm-es szeletekre vágott rebarbarát a karamellre borítjuk, hozzátesszük a citromot, és felöntjük kb. 0.5 dl vízzel. Végül rászórjuk a másik adag cukrot, és gyakori kevergetés mellett lekvár sűrűségűre főzzük, majd kihűtjük.

Az epret megmossuk, félbevágjuk. Kibéleljük vele a poharak alját, teszünk rá egy adag tejberizst, arra rebarbara lekvárt, majd negyedelt epreket halmozunk a tetejére.

Jó étvágyat kívánok!

Tipp / megjegyzés:
Hihetetlenül finom lett, ezért eszembe jutott, hogy majd télen a most megszárított bodzavirágokból nem csak teát készítünk majd, hanem ilyet is.

Beküldő: Márti
http://hogymegtudjuknezni.blogspot.hu/

Értékeld a receptet

Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére