Főoldal / Kelt tészták / Burgonyás tepertős pogácsa

Burgonyás tepertős pogácsa

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Burgonyás tepertős pogácsa

Burgonyás tepertős pogácsa 3

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 2 csípet szódabikarbóna
  • 2 tojás
  • 15 dkg margarin
  • 2 tk. cukor
  • 3 tk só
  • 6 db közepes burgonya
  • 1 mk. majoranna
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 4 dl tej

Kenéshez:

  • 4 ek. zsír

Tetejére:

  • Tepertő krém
Elkészítési idő: 1 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: nem
Adagok: 10 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk, meg mossuk és negyedekre daraboljuk.

A vöröshagymát meg tisztítjuk, és apró kockára vágjuk.

Egy 2 literes lábosba tesszük a burgonyát és a vöröshagymát, felöntjük annyi vízzel amennyi ellepi, és puhára főzzük.
Ha meg főtt leszűrjük, és krumpli törővel pürésre törjük.

A lisztet egy mély tálba öntjük, közepébe mélyedést készítünk. Bele tesszük a sót, cukrot, élesztőt, szódabikarbónát, majd langyos tejet önjük rá. 5percig pihentetjük, hogy az élesztő felfusson.
Ezután a többi hozzá valót is hozzáadjuk, és összedolgozzuk a tésztát.

Majd lisztezett gyúródeszkán még egyszer át gyúrjuk, és újjnyi vastagra kinyújtjuk.

A tetejét két evőkanál puha zsírral megkenjük, és mint a zsebkendőt 4 részre össze hajtjuk. 20 percet meleg helyen kelni hagyjuk.

Ha megkelt újra kinyújtjuk, és a maradék két evőkanál puha zsírral megkenjük. Újra össze hajtjuk és még egyszer 20 percet kelni hagyjuk.

Ha meg kelt, lisztezett deszkán 1,5 újjnyi vastagra nyújtjuk, a tetejét késsel be rácsozzuk, és kissé megolvasztott tepertőkrémmel egyenletesen megkenjük.
Közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. (Ne szorosan, hogy elférjenek egymás mellett, mert sütésnél kelnek még)

Előmelegített sütőben 250 fokon 25 perc alatt készre sütjük.

A burgonyás tepertős pogácsa, nagyon finom és kiadós. Ajánlom akár uzsonnára, tízóraira, vagy vendégvárónak is.

Értékeld a receptet


Szólj hozzá!

A lap tetejére