Főoldal / Kelt tészták / Darázsfészek

Darázsfészek

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

 Darázsfészek

Darázsfészek

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 2 dl langyos tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 6 dkg cukor
  • 15 dkg vaj vagy margarin
  • 2 db tojás sárgája
  • 50 dkg liszt

A töltelékhez:

  • 15 dkg darált dió
  • 15 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj

A locsolgatáshoz:

  • 1 dl  tejszín
  • 4 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor

A vaníliaöntethez:

  • 7,5 dl tej
  • 8-10 dkg cukor
  • 1 csomag főzős, vaníliás pudingpor
Elkészítési idő:1 óra 30 percFogyókúrás:nem
Költség:1000-1500 FTVegetáriánus:igen
Adagok:6 főreGluténmentes:nem
Nehézség:NormálLaktózmentes:nem

Elkészítés:

Fél bögre langyos tejben elkeverünk egy kiskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. Ezután a tészta hozzávalóival kézzel vagy géppel lágy tésztává dagasztjuk, majd letakarjuk és meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni. Fontos, hogy a tészta lágy legyen, tehát adjatok hozzá még tejet, ha úgy látjátok, hogy kevés.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk,és egy centi vékony téglalappá nyújtjuk.

A töltelékhez az olvadt vajat, a diót és a porcukrot összekeverjük, majd egyenletesen szétterítjük a tésztán.

Feltekerjük, akár egy bejglit, majd felszeleteljük őket kb. 3 cm vastagra. Közepes méretű, kivajazott formába sorakoztatjuk őket, két centi távolságra egymástól, majd hagyjuk 30 percet kelni őket, hogy szép levegősre dagadjanak. Ezután betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe alul-felül sütésre 20 percre.

Ekkor kivesszük őket, és meglocsoljuk a tetejüket a vaníliás cukorral és a cukorral elkevert langyos tejszínnel. Visszatesszük sülni még húsz-huszonöt percre, míg szép aranybarnára sül a tetejük.

Közben elkészítjük a vanília öntetet vagy a sodót.

Egy fél bögre hideg tejben csomómentesre keverjük a pudingport és a cukrot. A többi tejet felforraljuk, majd visszaveszünk a hőfokon, és vékony sugárban hozzáöntjük a pudingos tejet, majd folyamatos kevergetés mellett néhány perc alatt öntet állagúra főzzük.

A frissen kisült még meleg darázsfészkekre locsoljuk, úgy kínáljuk.

Jó étvágyat!

Tipp / megjegyzés:

Házi Vanília sodó pudingpor nélkül
Hozzávalók:
5-6 dkg cukor
2,5 dkg liszt
5 db tojássárgája
650 ml tej
1 db vaníliarúd
1 cs. vaníliás cukor (elhagyható)
Elkészítés:
A cukrot és a lisztet elkeverjük, majd hozzáadunk 150 ml tejet és csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magjait, a vaníliás cukrot, a tojássárgájákat és a maradék tejet, átkeverjük beledobjuk az üres vaníliarudat is és közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett, besűrítjük.
Kihalásszuk belőle a vaníliarudat, majd ha langyosra hűlt betesszük a hűtőbe felhasználásig.

Darázsfészek 5.00/5 (2 értékelés)

Marcsi (641 Recept)

Üdvözöllek kedves látogató. Marcsi vagyok, az oldal egyik alapítója. Ha bármi kérdésed, észrevételed lenne, az oldallal kapcsolatban, küldj egy e-mailt a [email protected] email címre.


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére