Főoldal / Egytálételek / Hagymás bab serpenyős raguval

Hagymás bab serpenyős raguval

FavoriteLoadingElmentem!

Hagymás bab serpenyős raguval

Hagymás bab serpenyős raguval

Hozzávalók:

  • 500 g fehér gyöngybab
  • 3 nagy fej vöröshagyma
  • 15 dkg kolozsvári szalonna (vagy más, húsos szalonna)
  • 1-1,5 tk. só (ízlés szerint)
  • 2 kk. pirospaprika
  • 1/2 kk. őrölt bors
  • víz
  • 2 ek. olaj vagy zsír
  • 1 db babérlevél

A raguhoz:

  • 30 dkg füstölt főtt sonka (vagy tarja)
  • 10 kg kolozsvári szalonna
  • 1/2 szál házi parasztkolbász
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 ek. olaj vagy zsír
  • 3-4 db tojás
Elkészítési idő: 2 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 2000-2500 FT Vegetáriánus: nem
Adagok: 4 főre Gluténmentes: igen
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: igen

Elkészítés:

A babot előző este, de minimum a főzés előtt 3 órával hideg vízbe beáztatjuk.

A tojásokat keményre megfőzzük, megpucoljuk, félretesszük.

Ha máz nélküli cserépedényt (Römertopf) használunk, vízbe áztatjuk 20 percre mielőtt megtöltjük és a sütőbe helyezzük.
A szalonnát csíkokra vágjuk és a zsiradékon megpirítjuk. Félidőben hozzáadjuk az apóra vágott vöröshagymát is és üvegesre pároljuk. Rászórjuk a paprikát és félre húzzuk. A cserépedénybe tesszük, összekeverjük a babbal, majd sóval, borssal ízesítjük.

Felöntjük annyi vízzel amennyi ellepi (a vizet sütés közben pótolni kell, mert ha kiszárad az étel akkor nem lesz finom), beledobjuk a babérlevelet majd lefedve 170-175 fokon kb 1,5 órát sütjük.

Amíg a bab készül elkészítjük a feltétet.
Egy serpenyőben kevés zsiradékon megpirítjuk a csíkokra vágott szalonnát, a felkockázott sonkát, a rusztikusra vágott hagymát és a kolbász karikákat. Úgy jó, ha szépen megpirulnak a sonka, szalonna és kolbász darabkák.

Az elkészült puha bab tetejére halmozzuk, majd a főtt tojás gerezdjeivel díszítve kínáljuk. Friss kenyérrel az igazi.

Hagymás bab serpenyős raguval 4.67/5 (3 értékelés)

Marcsi (681 Recept)

Üdvözöllek kedves látogató. Marcsi vagyok, az oldal egyik alapítója. Ha bármi kérdésed, észrevételed lenne, az oldallal kapcsolatban, küldj egy e-mailt a [email protected] email címre.


Szólj hozzá!

A lap tetejére