Főoldal / Egytálételek / Krumplis langalló / kenyérlángos

Krumplis langalló / kenyérlángos

Krumplis langalló / kenyérlángos

Krumplis langalló / kenyérlángos

Hozzávalók:

(2 tepsi lángoshoz)

  • 1 kg burgonya
  • 1 kg finomliszt
  • kis kanál kristálycukor (az élesztő felfuttatásához)
  • 50 g élesztő
  • 2 dl tej
  • 100 g étolaj
  • 1 teáskanál só
  • víz

A feltéthez:

  • tejföl ízlés szerint
  • 5-6 fej lila hagyma
  • 125 g kockázott bacon (esetleg ugyanennyi reszelt párizsi)
  • 800 g reszelt sajt (trappista)

A tepsi kikenéséhez:

  • étolaj
Elkészítési idő: 2 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 2000-2500 FT Vegetáriánus: nem
Adagok: 10 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A burgonyákat meghámozzuk, kockákra vágjuk, majd enyhén sós vízben megfőzzük. Amikor megfőtt, krumplitörővel összetörjük. Az élesztőt közben enyhén cukrozott langyos tejben felfuttatjuk. Nagyobb keverőtálban az összetört burgonyával elkeverjük a lisztet, a felfuttatott élesztőt, kis pohárnyi étolajat, és 5 – 6 dl. vizet. Összegyúrjuk annyira, hogy laza tésztát kapjunk.

Ezután, fél óráig konyharuhával letakarva kelesztjük a tésztát. Tepsibe sütőpapírt terítünk, melyet le is olajozunk. Erre terítjük a tészta egyik felét, amelynek a széleit, és az oldalait a tepsi méretére simítjuk, és eligazgatjuk benne. 220 fokra előmelegített sütőben elősütjük 15 percig. Mivel egyszerre két tepsivel dolgoztunk, a megmaradt tésztával ugyanígy járjunk el.

Közben előkészítjük a feltéteket. Szeletelt bacont, vagy kockázottat, a reszelt a párizsit, a reszelt sajtot, a karikára vágott lila hagymát, esetleg házikolbászt.
Amikor a tészta félig megsült, tetejét megkenjük tejföllel, ízlés szerinti vastagságban, majd elterítjük rajta az előkészített feltéteket.
Tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és mehet vissza a sütőbe. A tepsiket időnként ellenőrizzük, ha szükséges fordítsuk, cseréljük meg, az egyenletes pirulás érdekében. Újabb 15 perc alatt készre sül.

Tipp / megjegyzés:
Majdnem minden helyen tejföllel kenik meg a tésztát sütés előtt, amikre bacont, (esetenként másféle füstölt szalonna csíkokat) lila hagymát, valamint reszelt sajtot tesznek. Nejem ezúttal a tésztát még lazábbá téve, főtt krumplival dúsította az alapot. Meg is érte, hiszen könnyű, habos lett a langalló tésztája. Mindezek mellett, mielőtt a feltétek rákerültek volna a tésztára, 15 percig elősütöttük 220 fokos sütőben.

A pizzánál lényegesen habosabb, laza tésztát kaptunk sütés után. Nem száradt meg még a széleinél sem a tészta, bár volt, ahol kellemesen ropogós lett.

Mentés

Gasztropajti (71 Recept)

Gyakorlott hobbiszakács vagyok, blogtulajdonos. Imádok sütni - főzni, állítólag tudok is.


Szólj hozzá!

A lap tetejére