Emeletes tortám
Hozzávalók:Az alsó piskótához:
Az alsó tortakrémhez:
A csokimázhoz:
A felső piskótához:
A felső tortakrémhez:
A díszítéshez:
|
|
Elkészítés:
Az alsó szint:
A tojásokat szétválasztjuk. A cukrot, és a tojások sárgáját a meleg vízzel habosra keverjük. Hozzáadjuk a kakaós-sütőporos lisztet, végül beleforgatjuk a fehérjékből vert kemény habot.A masszát egy sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és 180 fokon tűpróbáig sütjük. amikor kihűlt, lapjában kettévágjuk.
Áztassuk be a zselatint 6 evőkanál vízbe. Hagyjuk kicsit állni, majd lassú tűzön oldjuk fel, hogy áttetsző legyen.
Verjük fel kemény habbá a jól lehűtött habtejszínt, hozzáadva a 2-3 csomag vaníliás cukrot, és a vanília aromát. Lassan csurgassuk bele a zselatint is. Az egyik kakaós lapot tegyük vissza a tortaformába, és simítsuk rá a krém felét. Tegyük hűtőbe, amíg a csokis réteget elkészítjük.
Vízgőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, majd hozzáadjuk a margarint, az olajat, a vizet, a cukrot, végül a vanília aromát. Simára keverjük. A kihűlt habra szépen elkenjük ezt a csokikrémet, és újra visszatesszük a hűtőbe hogy megdermedjen.
Ezután rákenjük az újabb habréteget, majd befedjük a második piskótalappal. Bevonjuk, olvasztott csokoládéval, majd a hűtőbe tesszük dermedni. Ha már rádermedt kivesszük a tortaformából és a maradék csokival teljesen beborítjuk az egész tortát, majd visszatesszük a hűtőbe. (Az alsó szint ezzel el is készült.)
A felső szint:
A tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjéket felverjük. A sárgákhoz hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és kikeverjük. Hozzáadjuk a sütőporral, kakaóval elkevert lisztet és csomómentesre keverjük. Beleforgatjuk a fehérjehabot, majd sütőpapírral bélelt 16 cm-es tortaformába simítjuk. 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
Elkészítjük a krémet. A fehér csokit vízgőz fölött megolvasztjuk, majd langyosra kihűtjük és a mascarpone-hoz keverjük. A habtejszínt felverjük a habfixálóval és óvatosan a krémbe forgatjuk.
A piskótát ketté vágjuk, az alját visszatesszük a formába, majd jó sok krémet kenünk rá. (de hagyjunk a díszítéshez is) Rátesszük a másik piskótalapot és betesszük a hűtőbe dermedni. Ha megdermedt, kivesszük a formából és bevonjuk a maradék krémmel.
Ekkor kivesszük az alsó tortát és ráhelyezzük a kis tortát. Díszítjük a maradék krémmel (amit ételfestékkel is meg színezhetünk).