Főoldal / Desszertek / Epres vaníliakrémes torta – paleo

Epres vaníliakrémes torta – paleo

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Epres vaníliakrémes torta – paleo

Epres vaníliakrémes torta - paleo

Hozzávalók:

Az alaphoz:

  • 4 tojás
  • 4 ek. erythritol porrá őrölve
  • 6 ek. őrölt mandula
  • 1 ek. olvasztott kókuszolaj

A töltelékhez:

  • kb. 80 dkg eper
  • 6 tojás sárgája
  • 15 dkg erythritol porrá őrölve (ízlés szerint)
  • 5 dl mandulatej
  • 2 rúd vanília
  • 8 lap zselatin

A tetejére:

  • 4 dl behűtött kókuszkrém
  • 3 ek. erythritol
  • 1 ek. citromlé
  • + kb. 5 dkg eperpüré
Elkészítési idő: 45 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 1500-2000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 6 főre Gluténmentes: igen
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: igen

Elkészítés:

Az alaphoz egy egyszerű mandulás piskótát sütünk.

Az egész tojásokat a porrá őrölt édesítővel habosra keverjük, ezalatt a térfogata a többszörösére nő, sűrű krém lesz belőle. Ezután óvatosan beleforgatjuk az őrölt mandulát, majd az edény széléről belecsurgatjuk az olvasztott kókuszvajat és lazán összeforgatjuk az egészet.

Egy kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát, és 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Ezután a formában hagyjuk kihűlni, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt és visszatesszük a forma aljába a piskótát.

A krémhez a mandulatejet feltesszük melegedni, a vaníliarudakat ketté vágjuk, kikaparjuk a magjait, és az üres rudakat a tejbe dobjuk. Ha felforrt kivesszük belőle.

A tojássárgákat a porrá őrölt édesítővel és a vanília magokkal habosra keverjük. Folytonos keverés közben lassan hozzácsurgatjuk a tejet. Az egészet visszaöntjük a fazékba, és folytonos keverés közben alacsony lángon besűrítjük. Fontos, hogy alacsony lángon főzzük és folyamatosan keverjük, mert kicsapódhat a tojássárgája.

Amikor már elég sűrű, levesszük a tűzről, hideg vízfürdőbe állítjuk közben többször átkeverjük. A zselatinlapokat hideg vízbe tesszük 5 percre, majd leszűrjük és hozzákeverjük a még meleg vaníliakrémhez.

Az eper szemeket megmossuk, megszárítjuk és kirakjuk velük a piskóta tetejét. Ha kicsi szemeket választunk, akkor szép egyenletes lesz a torta. Az eperből kb. 5 dekányit félreteszünk, ezt botmixerrel pürésítjük.

Amikor a vaníliás krém elkezd dermedni egyenletesen ráöntjük az eperszemekre és hűtőbe tesszük, míg teljesen megdermed.

A hideg kókuszkrémet az édesítővel és a citromlével felverjük, ezt kenjük a megdermedt krém tetejére. Az eperpürét egy vastag zacskóba tesszük, pici lyukat vágunk rá és körkörösen megrajzoljuk vele a torta tetejét, végül hurkapálcával megmintázzuk és hűtőbe tesszük pár órára.

Nagyon finom torta, a vaníliás krém különösen jó lett, nem túl édes, és az eperrel nagyon jól harmonizál.

A maradék másnapra még finomabb lett, érdemes előre elkészíteni.

Tipp / megjegyzés:
Nemcsak finom, hanem dekoratív is, egészben és szeletben is, nagy sikere volt.

Értékeld a receptet

Szólj hozzá!

A lap tetejére