Főoldal / Kelt tészták / Foccacia

Foccacia

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Foccacia

Foccacia

Hozzávalók:

  • 40 dkg kenyérliszt
  • 4 g friss élesztő
  • 320 ml langyos víz
  • 1,5 teáskanál só
  • olívaolaj

A feltéthez: (ízlés szerint)

  • olívaolaj
  • rozmaring
  • aszalt paradicsom
  • hagyma
Elkészítési idő: 1óra 30 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 0-500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 4 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: igen

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk egy tálba és keverjük bele a sót. A vízben oldjuk fel az élesztőt. Az élesztős vizet öntsük a liszthez és egy fakanál segítségével jól keverjük össze. Nem kell gyúrni, dagasztani, annyi kell csak, hogy összeálljon a tészta. Öntsünk a tészta köré olívaolajat, egy kicsit emeljük meg a tésztát, hogy befolyjon alá. Folpackkal légmentesen zárjuk le és hagyjuk kelni/pihenni.

1 óra múlva hajtogassuk át a tésztát. Óvatosan nyúljunk alá a tésztának az egyik oldalán majd hajtsuk fel a közepéig. Ezt ismételjük meg a szemközti oldallal is. Forgassuk el a tálat 90 fokkal, majd ismét hajtogassunk. Fedjük le újra és pihentessük egy órát. A hajtogatást és a kelesztést ismételjük meg még kétszer. Mindig óvatosan bánjunk a tésztával, a keletkező légbuborékokat próbáljuk ne tönkretenni.

Az utolsó kelesztés után egy nagy tepsit jól olajozzunk ki és öntsük rá a tésztát. Óvatosan lapítsuk ki a tésztát, úgy hogy ismét nem bántjuk a légbuborékokat. Úgy a legegyszerűbb ha alulról megfogjuk a szélét és óvatosan kihúzzuk 30×24 cm-esre. Újra hagyjuk kelni 30 percet (közben takarjuk le egy konyharuhával), és melegítsük elő a sütőt 230 fokra.

30 perc után öntözzük meg olívaolajjal, és szórjuk meg a kedvenc feltétünkkel (aszalt paradicsom, rozmaring, hagyma, stb). Bökdössük meg néhány helyen az ujjunkkal, és 15-20 perc alatt süssük meg.

lelekkonyha.blogspot.hu

Mentés

Mentés

Foccacia 4.40/5 (5 értékelés)

Lélekkonyha (187 Recept)

Mindig is szerettem jókat enni, azonban a főzés iránti érdeklődésem akkor teljesedett ki, amikor összeköltöztem életem párjával és egyszer csak ott találtam magam a saját konyhámban. Képes voltam órákig a netet és a szakácskönyveket bújni, hogy újabb és újabb ételeket varázsoljak az asztalra. Úgy néz ki ez jól sikerült, mert az összes barátunk már csak ebédre vagy vacsorára volt hajlandó átjönni hozzánk :). Később ez a mánia odáig fajult, hogy egy-egy külföldi nyaralás már elképzelhetetlen volt a helyi piac vagy éttermek felkeresése nélkül. A sütemények azért kapnak kiemelt szerepet a blogban, mert a drága férjem minden reggel édességet reggelizik, ezért itt majd csak kakaórockernek becézem. Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt még egy motivációs tényező jelent meg az életemben, hiszen kislányom megszületésével újabb kritikus érkezett a családi asztalhoz... Ha ez az oldal csak annyit ér el, hogy bármelyik olvasó elkészíti az egyik receptem és ezzel örömet szerez vele akár magának, akár másoknak, már megérte...


Szólj hozzá!

A lap tetejére