Gesztenyehabos csokitorta
Hozzávalók:A tésztához:
A mousse-hoz:
A tálaláshoz:
|
|
Elkészítés:
Először készítsük el a piskótalapot, ami egy sacher piskóta.
A vajat a porcukorral habosítsuk ki, majd adjuk hozzá a tojások sárgáját. Ne keverjük túl sokáig, nehogy nagyon omlós legyen.
A csokoládét olvasszuk meg és öntsük a vajas keverékhez. A tojások fehérjét a barna cukorral verjük kemény habbá és óvatosan keverjük a csokis vajhoz.
Egy 18 cm-es formát vajazzunk ki és öntsük bele a masszát, majd 165 fokos sütőben süssük 30-35 percig. Tűpróbával ellenőrizzük. Amikor megsült tegyük félre és hagyjuk kihűlni.
Készítsük el a mousse-t. A gesztenyepürét törjük össze, majd a rummal, vaníliával és a sóval keverjük ki. Egy másik tálban a mascarponét verjük habosra, majd adjuk hozzá a tejszínt és azzal is verjük kemény habbá. A két krémet keverjük óvatosan össze.
A tojások fehérjét a cukorral vízgőz felett folyamatos keverés mellett hőkezeljük. Akkor jó, amikor éppen csak csípi a meleg az ujjunkat. Vigyázzunk, hogy ne csináljunk belőle rántottát.:)
Vegyük le a vízgőzről és habverővel verjük kemény habbá, ami közben ki is hűl majd. Adjuk az előző habhoz és óvatosan forgassuk össze. A zselatint áztassuk hideg vízbe, majd 2 kanálnyi meleg vízben oldjuk fel. Folyamatos keverés mellet adjuk a habhoz.
A tortalapot vegyük ki a formából és a formát mossuk el. Tegyük vissza a piskótát és vastag fóliával béleljük ki oldalról a formát. Öntsük rá a krémet és tegyük hűtőbe, hogy megszilárduljon. Tálalás előtt szórjuk meg kakaóporral és ha szeretnénk díszítsük csokimintával.