Főoldal / Egytálételek / Zöldfűszeres paradicsomos húsgombóc

Zöldfűszeres paradicsomos húsgombóc

Zöldfűszeres paradicsomos húsgombóc

Zöldfűszeres paradicsomos húsgombóc

Hozzávalók:

A paradicsomszószhoz:

  • 1 liter paradicsomlé,vagy vízzel felhígított sűrített paradicsom
  • 1 ág zeller zöld
  • cukor (ízlés szerint)
  • kevés só

A húsgolyókhoz:

  • 50 dkg darált sertéshús
  • 5 dkg rizs
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • bors
  • 1 kis csokor petrezselyemzöld
  • majoranna
  • oregano (elhagyható)
  • 2 ek. olaj

A rántáshoz:

  • kevés olaj
  • liszt
  • 1 kk. pirospaprika
Elkészítési idő: 45 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 1000-1500 FT Vegetáriánus: nem
Adagok: 4 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: igen

Elkészítés:

A rizst az olajon fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük épp annyi vízzel, hogy ellepje. Ha forr lezárjuk alatta a gázt,és hagyjuk hogy felszívja a vizet.(így lesz félpuha) Félretesszük,hogy kihűljön.

A zöldfűszereket nagyon finomra felvágjuk.
Egy tálban összekeverjük a darált húst a rizzsel, tojással, apróra vágott vöröshagymával, zúzott fokhagymával és a fűszerekkel.(Só, bors, és az apróra vágott zöldfűszerek)
Gombócokat formázunk belőle, és egy tálcára sorakoztatjuk őket.

Egy lábosban a paradicsomlét a zellerzölddel feltesszük melegedni ízlés szerint cukrot és sót adunk hozzá.
A húsgombócokat a forrásban lévő, de a tűzhelyről félrehúzott paradicsomszószba tesszük.

A tűzhelyre visszatéve alacsony fokozaton addig főzzük, amíg a húsgolyók megpuhulnak.
(Ilyenkor kevergetni nem szabad,ha nagyon muszáj, rázogatni lehet az edényt óvatosan.)

Ha a gombócok elkészültek, kiszedjük őket egy tálba.
(Arról hogy elkészült-e a gombóc a legkönnyebben úgy tudunk meggyőződni,hogy egyet kiveszünk a lábosból és kettévágjuk.)

Rántást készítünk: kevés olajon lisztet pirítunk, majd a tűzről levéve belekeverjük a pirospaprikát, felöntjük a lábosból kivett 1merőkanál paradicsomlével és egészen kicsi vizet is teszünk, hozzá csomómentesre keverjük,majd a lábosba önjük,és pár perc alatt összeforraljuk a többi paradicsomlével.
Visszatesszük bele a húsgombócokat.

Akár így magában is fogyasztható, de tálalhatjuk főtt burgonyával, vagy kenyérrel is.

Marcsi (681 Recept)

Üdvözöllek kedves látogató. Marcsi vagyok, az oldal egyik alapítója. Ha bármi kérdésed, észrevételed lenne, az oldallal kapcsolatban, küldj egy e-mailt a [email protected] email címre.


Szólj hozzá!

A lap tetejére