Főoldal / Desszertek / Aprósütemények / Hájas sütemény

Hájas sütemény

Hájas sütemény

Hájas sütemény

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg sertésháj (ledarált)
  • 25 dkg + 45 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 2,5 dl langyos víz
  • 3 ek. ecet
  • kb. fél evőkanál só
  • kb. fél evőkanál kristálycukor

A gesztenyekrémhez:

  • 1 cs. gesztenyemassza (250 g)
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg margarin (szoba hőmérsékletű)
  • rumaroma (ízlés szerint)

A diós töltelékhez:

  • 20 dkg dió (darált)
  • 10 dkg porcukor
  • 3 tojásfehérje
  • rumaroma (ízlés szerint)
Elkészítési idő: 1óra 30 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 1000-1500 FT Vegetáriánus: nem
Adagok: 8 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: igen

Elkészítés:

(ebből az adagból nekem két nagy tepsi süteményem lett)

Előkészítjük a tölteléket, majd felhasználásig félretesszük.
A gesztenyekrém elkészítése:
A gesztenyemasszát villával szétnyomkodjuk, majd a margarinnal, a porcukorral és a rumaromával simára jól kikeverjük.
A diótöltelék elkészítése:
A darált diót és a porcukrot összekeverjük, majd a tojásfehérje felvert kemény habjába bele keverjük és végül rumaromával ízesítjük.

A hájat fél órára hideg vízben áztatjuk, majd a vizet papírtörlővel leitatjuk. Utána lehártyázzuk, kisebb darabokra felvágjuk és ledaráljuk.

A 25 dkg lisztbe beletesszük a ledarált hájat és az ecetet, majd jól összedolgozzuk, és összegyúrjuk. Betesszük a hűtőbe egy kicsit, míg a másik tészta el nem készül.

A 45 dkg lisztbe beletesszük a tojássárgákat, a sót, a cukrot és a langyos vizet, majd alaposan összegyúrjuk. (Egy rugalmas, lágy tésztát kapunk)
Egy lisztezett, sík felületen téglalap alakúra kinyújtjuk és a hűtőből elővett lisztes hájat a kezünkkel egyenletesen rátapicskoljuk a tetejére, majd elkezdjük hajtogatni.

Hajtogatás: A kinyújtott tészta bal oldalát a téglalap közepéig ráhajtjuk, majd erre ráhatjuk a jobb oldalát. Utána a felső részt is közepéig ráhajtjuk, arra pedig a tészta alsó részét. A hajtogatott tésztát átfordítjuk úgy hogy az alsó része most felül legyen. Így 10 percig pihentetjük, majd utána megint kinyújtjuk, hajtogatjuk és megint pihentetjük. Ezt háromszor ismételjük meg! (így lesz szép leveles a tésztánk)

Negyedszerre is kinyújtjuk a tésztát kb. 3-4 mm vastagságú téglalap alakúra, de már nem hajtogatjuk, hanem 5×5 cm-es kis kockákra felvágjuk, majd egy kiskanál tölteléket teszünk a közepére és félbe hajtjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé rakosgatjuk a tésztát és előmelegített sütőben 180 fokon szép aranybarnára sütjük. Ha megsült és kihűlt, porcukorral megszórjuk.

 

Tündi konyha (134 Recept)


Szólj hozzá!

A lap tetejére