Karácsonyi almás pite
Hozzávalók:24-26 cm-es formához: A tésztához:
A töltelékhez:
A lekenéshez:
|
|
Elkészítés:
A tésztához a lisztet egy csipet sóval és a cukorral egy tálban alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a kockára vágott hideg vajat, és gyors mozdulatokkal elkezdjük összedolgozni, lehetőleg úgy, hogy ne olvadjon meg a kezünk melegétől a vaj. Amikor már morzsalékos, hozzáadunk 2-3 evőkanál jéghideg vizet, és határozott mozdulatokkal gyúrni kezdjük. Kanalanként annyi vizet adunk még hozzá, hogy összeálljon.
1/3 : 2/3 arányban kettéosztjuk, fóliába csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük 1-2 órára, de akár egy egész éjszakára is.
A töltelékhez az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk, vékony szeletkékre vágjuk. Egy lábosba tesszük. Meglocsoljuk a citromlével. Megszórjuk a cukorral és a fűszerekkel együtt kicsit roppanósra pároljuk. Ha kész, hozzákeverjük a keményítőt, hogy a levét besűrítse és belereszeljük a citrom héját.
A pihentetett nagyobb tésztadarabot lisztezett deszkán (vagy sütőpapíron) kinyújtjuk, majd belefordítjuk egy kerek pitetálba. A tésztát eligazgatjuk, lenyomkodjuk, a felesleges, szélein túlnyúló tésztát levágjuk. Az alját őrölt dióval egyenletesen meghintjük, ráhalmozzuk az almás tölteléket.
A maradék kisebb tésztát kinyújtjuk, majd több méretű csillag kiszúróval kiszaggatjuk és a töltelék tetejére rakosgatjuk, úgy, hogy néhol kissé fedjék egymást. Felvert tojással lekenjük a csillagok tetejét.
200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, 10 perc után visszavesszük a hőmérsékletet 180 fokra, majd kb. 40-45 perc alatt megsütjük.
Porcukorral meghintve tálaljuk.
Langyosan a legfinomabb, úgy kínálhatunk mellé egy-egy gombóc vaníliafagyit is.