Főoldal / Desszertek / Karácsonyi püspökkenyér

Karácsonyi püspökkenyér

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Karácsonyi püspökkenyér

Karácsonyi püspökkenyér

Hozzávalók:

4 rúdhoz

  • 4 db tojás
  • 90 dkg rétesliszt
  • 60 dkg porcukor
  • 3 cs. sütőpor
  • 3x200g tejföl (normál kispoharas)
  • 2 tk. őrölt fahéj
  • 1 tk. őrölt szegfűszeg
  • 2 bio narancs reszelt héja
  • Aszalt gyümölcsök vegyesen (szilva, barack, datolya, áfonya, mazsola)
  • cukrozott narancs és citrom kockák
  • csokoládé vagy csokicseppek
  • olajos magvak ízlés szerint (mandula, dió, mogyoró)

A bevonáshoz:

  • 200g étcsokoládé
  • 100g fehér csokoládé
Elkészítési idő: 1óra 30 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 1500-2000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 10 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Nagyon egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Egy tálba tesszük a lisztet, a cukrot, a három csomag sütőport, a fahéjat, és a szegfűszeget majd összekeverjük.

Hozzáadjuk a 4 tojást és hozzáöntjük a 3 pohár tejfölt is majd összedolgozzuk.
Az aszalt gyümölcsöket apróra összevágjuk a csokoládét szintén. Ezután a reszelt narancshéjjal együtt a masszába forgatjuk. Minnél több aszalt gyümölcs kerül bele annál “szaftosabb” lesz a püspökkenyerünk.

Őzgerinc vagy püspökkenyér formákat kibéleljük sütőpapírral, majd félig megtöltjük a masszával őket.
170 fokra előmelegített sütőben 40-50 perc alatt készre sütjük. Ellenőrizzük tűpróbával, hogy belül is átsült e.
(Ha idő előtt pirulni kezdene a teteje, fedjük le egy alufóliával vagy sütőpapírral.)

A kihűlt püspökkenyereket vízgőz felett megolvasztott ét és fehér csokoládéval bevonjuk, majd a még nem teljesen szilárd mázat ízlés szerint maradék aszalt gyümölccsel, szeletelt mandulával, dióval csokoládécseppekkel díszítjük.

Ha megkötött a máz, folpackba csomagoljuk és hűvös helyen tároljuk.
Sokáig eláll így becsomagolva ezért karácsony előtt 1 héttel is bátran elkészíthetjük.

Értékeld a receptet

Marcsi (681 Recept)

Üdvözöllek kedves látogató. Marcsi vagyok, az oldal egyik alapítója. Ha bármi kérdésed, észrevételed lenne, az oldallal kapcsolatban, küldj egy e-mailt a [email protected] email címre.


Szólj hozzá!

A lap tetejére