Főoldal / Egytálételek / Lencsés lasagne

Lencsés lasagne

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Lencsés lasagne

Lencsés lasagne

Hozzávalók:

  • 1 bögre vörös lencse (lehet sima is)
  • 2 kisebb fej vöröshagyma
  • 3 cikk fokhagyma
  • 1 sárgarépa
  • 2 zellerszár, vagy egy kisebb darab zeller (elhagyható)
  • kakukkfű
  • szurokfű (oregano)
  • bazsalikom
  • bors
  • 2 dl darabolt paradicsom (konzerv vagy sűrített paradicsom is)
  • olívaolaj (bármilyen olaj)
  • 10 dkg vaj
  • 5 evőkanál liszt
  • szerecsendió
  • fehér bors
  • 4-5 dl tej
  • 1 bögre zöldségleves (kockából is jó)
  • lasagne lapok
  • 15-20 dkg sajt
Elkészítési idő:1óra 30 percFogyókúrás:nem
Költség:1000-1500 FTVegetáriánus:igen
Adagok:6 főreGluténmentes:nem
Nehézség:NormálLaktózmentes:nem

Elkészítés:

Olívaolajon kevés sóval megpároljuk a felkockázott hagymát. Rátesszük a zúzott fokhagymát, a kakukkfüvet, a szurokfüvet, a bazsalikomot, és a borsot. Beleszórjuk a lencsét, teszünk bele reszelt sárgarépát és összevagdalt zellerszárat, vagy reszelt zellert (ez most kimaradt). Felöntjük a paradicsommal és vízzel, majd puhára főzzük. Mivel a lencse folyadékigénye nagy, ezért többször felöntjük vízzel, mire megpuhul.( ha nem vörös lencsét használunk, akkor előző este áztassuk be, így hamarabb megpuhul majd)

A besamel mártáshoz a vajat felforrósítjuk. Beleszórjuk a lisztet, és világosra pirítjuk. Közben szórunk bele őrölt fehér borsot és reszelünk bele szerecsendiót. Felöntjük tejjel, zöldséglével, megsózzuk, és alaposan összeforraljuk. Nem főzzük sűrűre, hogy kényelmesen lehessen “terelgetni” a lencseszószon.

Egy sütőedényt kivajazunk és egy kevés lencsét szétkenünk benne. Befedjük a lasagne lapokkal, amit megkenünk a lencsével. A lencserétegre besamel kerül, majd reszelünk rá sajtot.
Ezt a rétgezést addig folytatjuk, amíg tartanak a hozzávalók.

A legfelső sor tésztára jó sok besamelt kenünk, vigyázva arra, hogy tökéletesen lezárja, mert az így keletkező gőzben jól megpuhulnak a tésztalapok.
Vastagon megpakoljuk reszelt sajttal, és betesszük a sütőbe.

Hőlégkeverésben 180 fokon 25-30 perc alatt gyönyörű színűvé válik a teteje, a belseje pedig finom, puha lesz.

Jó étvágyat kívánok!

Beküldő: Márti
hogymegtudjuknezni.blogspot.hu

Mentés

Értékeld a receptet

Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére