Lili kifli
Hozzávalók:A tésztához: (nálam ennek a fele)
|
|
Elkészítés:
Egy deci langyos tejben elkeverünk kevés cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
A lisztet, a vajat, a cukrot, a pici sót, a tejfölt meg két tojást egy nagy tálba tesszük. A közepébe öntjük a felfuttatott élesztőt és összegyúrjuk. A langyos tejet kis adagokban adagoljuk hozzá, addig amíg jó puha tésztát nem kapunk. Fél órát pihentetjük a tésztát.
A megkelt tésztát 6 részre osztjuk, egyesével kör alakúra kinyújtjuk és cikkekre osztjuk.
A töltelék hozzávalóit nem főzzük, csak kikeverjük. A mákos pont jól kenhető lett a lemon curd-től, a mandulás is jó szaftos lett az almától. A cukor mennyiségét pedig az ízlésünk szabja meg.
Mindegyik cikkre rakunk a töltelékből és feltekerjük kiflinek.
A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, és a tetejüket lekenjük egy felvert tojással. Előmelegített sütőben 160 fokon szép halványsárgára sütjük őket. Ez olyan 20-25 perc.
Porcukorral megszórva kínáljuk.
Tipp / megjegyzés:
A receptet Szannalina blogján találtam. A hozzávalókon nem változtattam semmit, csak én ennek az adagnak a felét sütöttem. A feléből is elég sok kifli lett, nem számoltam, de 2 nagy tepsire fértek rá. Bármivel lehet tölteni, ha lenne túróm, olyat feltétlenül sütöttem volna. Nem is beszélve a sós változatokról, kolbászos, sajtos, és sorolhatnám még tovább.
A lemon curd hozzávalói és elkészítése:
20 dkg cukor (eredetileg több, mint a duplája)
4 tk. keményítő
kb. 2,5 dl friss citromlé (nálam 5 db. citrom leve)
4 tojás
4 tojás sárgája
15 dkg vaj
Egy fém tálban a cukrot elkevertem a keményítővel, folyamatosan kevergetve hozzáöntöttem a citromlevet, elkevertem, hozzáadtam a tojásokat és a tojássárgákat, habverővel simára kevertem. Jóval kevesebb cukrot használtam a recetben megadott mennyiségnél, mert én nem szeretm, ha émelygősen édes. Aki édesen szereti, az több cukrot adjon hozzá. Egy fazékban vízgőz felett folyamatosan kevergetve besűrítettem, majd levettem a tűzről és belekevertem az apró darabokra vágott vajat is. Kihűtöttem, még pár órára a hűtőbe is betettem, nagyon sűrű lett gondolom a keményítő miatt.