Meggyes máktorta
Hozzávalók:A tésztához:
A fehér krémhez:
A meggyes krémhez:
|
|
Elkészítés:
Sütőpapírból kivágunk 4 db 26 cm átmérőjű kört. (Nekem 1 db ekkora tortaformám van, így egyszerre két lapot tudtam sütni. Egyet a tortaformában és egyet csak úgy a sütőpapíron, amit egy tepsire tettem)
A fehérjéket elkezdjük felverni és közben apránként hozzáadjuk a cukrot. Amikor kész,, fakanállal óvatosan hozzákeverjük a mákot.
A habot elosztjuk a 4 papírkorongon a habot,k és kb fél cm vastagra elkenjük. 180 fokos sütőben 20 percig sütjük a lapokat.
Amikor picit hűltek a lapok, akkor egy sütőlapra fordítjuk őket, és óvatosan lehúzzuk róluk a sütőpapírt. (Akkor könnyebb, amikor már nem forró a lap)
3 dl tejben megfőzzük a búzadarát és hűlni hagyjuk. A vajat a cukorral, a vaníliával és a citromhéjjal jó habosra kikeverjük.Apránként hozzákeverjük a kihűlt tejbegrízt is.
A meggyet leszűrjük(nálam befőtt volt). A levének 3 decinek kell lenni, ha kevesebb, akkor ki kell egészíteni vízzel. Beletesszük a cukrot, a citromhéjat, a fahéjat és az étkezési keményítőt, csomómentesre kikeverjük, majd közepes lángon kevergetve besűrítjük. A meggyet a végén belekeverjük, majd hűlni hagyjuk.
Az első lapot egy tálra tesszük. Megkenjük a meggyes krém felével, erre jön a következő lap, majd a grízes krém, a harmadik lap, amire a meggyes krém másik fele került és végül az utolsó lap.
Lefedve a hűtőbe tesszük egy éjszakára, majd a tetejét porcukorral díszítve tálaljuk.
Tipp / megjegyzés:
Nekem kicsit kifolyt a meggyes krémem, de nem nagyon, szerintem nem volt elég sűrű, mert picit kevesebb keményítő volt otthon. Nekünk nagyon ízlett, mákimádóknak nagyon ajánlom. A tojásfehérje egyébként nagyon jól fagyasztható, én sem tudtam ezt régebben, valahol olvastam és azóta mindig margarinos dobozban gyűjtöm a fehérjéket a fagyasztóban. Sokféleképpen fel lehet használni, szerintem ez a torta remek választás akár karácsonyra is.