Mézi – Svéd fűszeres keksz
Hozzávalók:
- 17 dkg vaj
- 25 dkg barna cukor
- 1 dl víz
- 2,5 ek méz
- 2 ek mézeskalács fűszer (gyömbérpor, őrölt kardamom, fahéj, szegfűszeg)
- 1 tk szódabikarbóna
- 45 dkg liszt
- csipet só
|
Elkészítési idő: |
45 perc |
Fogyókúrás: |
nem |
Költség: |
500-1000 FT |
Vegetáriánus: |
igen |
Adagok: |
8 főre |
Gluténmentes: |
nem |
Nehézség: |
Egyszerű |
Laktózmentes: |
nem |
|
Elkészítés:
A vajat a cukorral habosra keverjük. A mézet egy kis vízzel felolvasztjuk, és amikor kihűlt a vajhoz adjuk.
Hozzákeverjük a fűszert, a sót, a szódabikarbónát, a maradék vizet és a lisztet. Sima tésztát gyúrunk belőle, majd fokpackba csomagolva egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
Sütés előtt kivesszük a hűtőből, hogy a tészta ne legyen túl kemény. Enyhén lisztezett deszkán 2 mm vékonyra nyújtjuk, és különböző formákkal kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és 190 fokra előmelegített sütőben 5-6 perc alatt megsütjük.
Tipp / megjegyzés:
Évekkel ezelőtt kapva kaptam azon a svéd keksz recepten, amely alapján ezekből az alapanyagokból nem a hagyományos mézeskalácsot, hanem annak keksz változatát lehet elkészíteni. Nálunk tehát már évek óta ez a keksz helyettesíti a hagyományos mézeskalácsot.
lelekkonyha.blogspot.hu
Lélekkonyha (187 Recept)Mindig is szerettem jókat enni, azonban a főzés iránti érdeklődésem akkor teljesedett ki, amikor összeköltöztem életem párjával és egyszer csak ott találtam magam a saját konyhámban. Képes voltam órákig a netet és a szakácskönyveket bújni, hogy újabb és újabb ételeket varázsoljak az asztalra. Úgy néz ki ez jól sikerült, mert az összes barátunk már csak ebédre vagy vacsorára volt hajlandó átjönni hozzánk :). Később ez a mánia odáig fajult, hogy egy-egy külföldi nyaralás már elképzelhetetlen volt a helyi piac vagy éttermek felkeresése nélkül. A sütemények azért kapnak kiemelt szerepet a blogban, mert a drága férjem minden reggel édességet reggelizik, ezért itt majd csak kakaórockernek becézem. Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt még egy motivációs tényező jelent meg az életemben, hiszen kislányom megszületésével újabb kritikus érkezett a családi asztalhoz... Ha ez az oldal csak annyit ér el, hogy bármelyik olvasó elkészíti az egyik receptem és ezzel örömet szerez vele akár magának, akár másoknak, már megérte...