Püspökkenyér Zsuzsi konyhájából
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
A tésztába kerülő aszalt gyümölcsök, olajos magvak és csokoládé apróra vágásával, és az őzgerincforma kivajazásával és lisztezésével kezdünk.
A puha vajat kikeverjük a cukorral és a tojások sárgájával. A fehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan a liszttel együtt a vajas masszába forgatjuk.
Lazán belekeverjük az előzőleg összevágott hozzávalókat.
Az alaprecept szerint ez 7 dkg rumban áztatott mazsola, 7 dkg étcsoki, 7 dkg dió és 7 dkg meggy. Ezt lehet variálni, vörös áfonyával, kandírozott narancs és citromhéjjal, birsalmasajttal stb. Szerintem feltétlen kell bele valami savanykás íz, mert egyébként nagyon édes.
Az előkészített formába simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült e.
A kihűlt süteményt vízgőz felett megolvasztott csokoládéval bevonjuk. (keverjünk bele pár csepp olajat is, hogy szép fényes legyen)
Rendkívül sokáig eláll, ha nem vágjuk fel egyszerre az egészet.
A karácsonyi aprósütemények egyik elmaradhatatlan királynője, legalábbis nálunk.