Főoldal / Kelt tészták / Sajtos turbán

Sajtos turbán

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Sajtos turbán

Sajtos turbán

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 cs. instant, szárított sütőélesztő
  • 5 dkg margarin (olvasztott)
  • 1 tk. kristálycukor
  • 2 tk. só
  • 3 dl tej (langyos)

A töltelékhez:

  • kb. 20 dkg trappista sajt (lereszelt)
  • 5 dkg margarin (olvasztott)

A tetejére:

  • 1 db felvert tojás a lekenéshez
  • szezámmag
Elkészítési idő: 1 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 4 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A liszt közepében egy kis mélyedést (fészket) készítünk. A 1 dl tejben az élesztőt felfuttatjuk (a “fészekben”), majd hozzáadjuk a cukrot, a sót, a puha margarint és a maradék tejet. Az egészet jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas, de nem ragacsos tésztát kapjunk. Letakarjuk, és kb. 1 órát pihentetjük.

Ha megkelt a tészta jól átgyúrjuk, és 10 egyforma gombócra osztjuk. Egy sík, lisztezett felületen mindegyik gombócot külön-külön kb. 20-25 cm-es hosszú ovális alakúra kinyújtjuk. Egy derelyevágóval (éles késsel) ferdén bevagdossuk, de úgy, hogy a széleket ne vágjuk át. Utána megkenjük olvasztott margarinnal és megszórjuk reszelt sajttal. A hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, mint a bejglit, majd az így kapott rudat pedig csigavonalban összetekerjük (a tészta végét hajtsuk a feltekert tészta alá).

Sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé rakosgatjuk az összetekert tésztát, és mindegyiknek a tetejét lekenjük a felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal.
180 fokon kb. 20-25 perc alatt, szép világos aranybarnára sütjük.

Sajtos turbán 5.00/5 (2 értékelés)

Tündi konyha (134 Recept)


Szólj hozzá!

A lap tetejére