Főoldal / Kelt tészták / Meggyes-mákos kalács

Meggyes-mákos kalács

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Meggyes-mákos kalács

Meggyes-mákos kalács

Hozzávalók:

(25x10x7 cm-es formához)

  • 40 dkg liszt
  • 1,5 dk élesztő (friss)
  • 1 ek. méz
  • 1,5 dl tej + 1 tk cukor
  • 3 dkg vaj
  • csipet só
  • 2 ek. mák + a tetejére (egész)
  • 10 dkg magozott meggybefőtt
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 kisebb tojás a lekenéshez
Elkészítési idő: 1óra 30 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 6 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A mákot állandó keverés mellett, pár pillanat alatt pörköljük meg, majd hűtsük ki teljesen. A meggybefőttet tegyük bele egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le. (jól csepegtessük le, mert különben lágy lesz a tészta)

A vajat olvasszuk fel, majd hűtsük vissza.

A cukros tejet langyosítsuk meg, majd morzsoljuk hozzá az élesztőt, és pár perc alatt futtassuk fel. A lisztet keverjük össze a sóval, majd szitáljuk át. Ezután reszeljük hozzá a citromhéjat, és keverjük hozzá az előzőleg megpörkölt mákot.

A kenyérsütőgép üstjébe tegyük bele az olvasztott (visszahűtött) vajat, adjuk hozzá a mézet, a felfuttatott élesztőt, majd keverjük kicsit össze. Ezután kanalazzuk rá a lisztes keveréket, majd adjuk hozzá az alaposan lecsepegtetett meggyet. Indítsuk el a dagasztóprogramot, és dagasszuk meg a tésztát. Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk, vagy a robotgép dagasztókarjával is.

Tegyük át a tésztát enyhén lisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen, egy óra alatt kelesszük a duplájára. A megkelt tésztát ezután borítsuk ki egy enyhén lisztezett felületre, majd tenyérrel lapogassuk kissé el. Arra figyeljünk, hogy ne legyen hosszabb mint a forma amiben majd sütjük.

Ezután lazán tekerjük fel, és helyezzük bele a sütőpapírral kibélelt formába, majd takarjuk le konyharuhával, és szobahőmérsékleten 30 perc alatt kelesszük újra. (ízlés szerint kizsírozhatjuk, és lisztezhetjük is a formát)

Amikor a kalács megkelt, kenjük le a tetejét tojással, majd ízlés szerint szórjuk meg mákkal. (a szóráshoz használt mákot nem kell előzőleg megpörkölni!!!)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepesnél kicsit melegebb sütőben 35-40 perc alatt süssük készre. A sütési idő felénél takarjuk le fóliával, hogy sütés közben a teteje nehogy túlbarnuljon, megégjen. (én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem)

A sütőből kivéve, hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
A tésztája könnyű és foszlós, és nagyon finom a meggyel, és a ropogós mákszemekkel.

Meggyes-mákos kalács 4.50/5 (2 értékelés)

Gizi (321 Recept)

Szeretek sütni-főzni, és sokat kirándulni.Több évtizede sertepertélek a konyhámban kisebb, nagyobb sikereket elérve. Mára már szenvedélyemmé vált a sütés-főzés, így minden nap valami finomsággal kényeztetem a családomat, és a barátaimat. Szeretem a hagyományos, magyaros ételeket, de szívesen kipróbálok számomra új, és különleges ízvilágot is.


Szólj hozzá!

A lap tetejére