Sokmagvas teljeskiőrlésű párnácska
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Egy kisebb fazékba tesszük a quinoa magokat, a kölest, az amarántot, 1 teáskanál sót. Ráöntünk fél liter vízzel és feltesszük főzni. (Minél többféle színű magot használunk, annál jobban fog kinézni a péksüti.) Lassú tűzön addig főzzük, míg az egész vizet fel nem szívja. Ekkor belekeverjük az összes többi magot is és hagyjuk kihűlni.
A 2 és fél deci langyos vízben elkeverjük a melaszt és az élesztőt, hagyjuk 10 percet állni, majd minden hozzávalót beleteszünk a tálba és bedagasztjuk a tésztát. (Nekem kb. 60 deka lisztet vett fel a tészta, de ez nagyon változó lehet.)
Kiolajozott tálba tesszük a tésztacipót és letakarva hagyjuk 1 órát kelni. Ha megkelt, átgyúrjuk kicsit, majd lisztezett deszkán kb 1-1,5 cm magasra kinyújtjuk. Pizzavágóval tetszés szerinti formákra vágjuk őket, de készíthetünk a tésztából zsemléket is.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket és letakarva még egy fél órát kelesztjük.
180 fokos sütőbe tesszük, kb. 30-35 perc alatt megsütjük.
Nagyon finom puha, illatos párnák lesznek, amiben a magok picit ropogósak. Ebből a tésztából készült zsemlék még másnap is puhák maradnak.