Káposztaágyon főtt gőzgombóc sült oldalassal
Hozzávalók:
A gőzgombóchoz:
A sült húshoz:
A sütéshez:
|
|
Elkészítés:
Készítsük el a húst.
A húst 1 vagy 2 bordánként felvágjuk, megmossuk.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Egy tepsit a zsírral kikenjük, ráöntjük a vizet és az oldalas darabokat rátesszük.
Zúzott fokhagymával megszórjuk. Alufóliával befedjük.
230 fokra előmelegített sütőben 80 percet sütjük, majd a fóliát levesszük, piros paprikával megszórjuk, saját levével megöntözzük és további 10 15 perc alatt szép pirosra sütjük.
Amíg a hús sül készítsük el a köretet.
Az elmorzsolt élesztőt a cukorral, és kevés tejjel felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, a sót és a zsírt hozzáadjuk, majd a maradék tejjel simára dagasztjuk.
Meleg helyen letakarva duplájára kelesztjük.
A szalonnát felaprítjuk. A káposztát kissé átmossuk.
A vöröshagymát finomra felvágjuk, az olajon átfuttatjuk majd rátesszük a káposztát és a többi hozzávalót, a piros paprika kivételével.
1-2 dl vízzel felöntjük és fedő alatt pároljuk, majd megsütjük. A megsült káposztát piros paprikával megszórjuk.
A megkelt tésztát 13 kisebb darabba vágjuk, majd a tenyerünkben gombócokat formázunk belőle.
Egy nagyobb lábos aljára terítünk a káposztából, 1-2 dl vízzel felöntjük. Amikor forr, ráhelyezzük a gombócokat úgy, hogy ne érjenek össze.
Számítsunk rá, hogy megdagadnak.
A gombócokra is szórjunk egy kis káposztát. Ez megvédi a lecsöpögő gőztől, amitől összeesne.
Tegyünk rá fedőt és 10-15 perc alatt lassú lángon gőzöljük.
A fedőt vegyük le és a gombócokat szedjük ki egy tálra, majd pótoljuk a káposztát, a vizet és tegyük bele a következő adag gombócot.
Ezt addig folytassuk, míg el nem fogynak a gombócok. Rendkívül különleges, nagyon finom étel. Friss káposztából is elkészíthető!
A megsült oldalast a káposztával és a gőzgombócokkal kínáljuk.