Főoldal / Sertés ételek / Káposztaágyon főtt gőzgombóc sült oldalassal

Káposztaágyon főtt gőzgombóc sült oldalassal

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

 Káposztaágyon főtt gőzgombóc sült oldalassal

Káposztaágyon főtt gőzgombóc sült oldalassal

Hozzávalók:

  • 1 doboz Vecsési káposzta
  • 15 dkg húsos szalonna
  • 1 ek. olaj
  • só ízlés szerint
  • őrölt bors ízlés szerint
  • 1 db babérlevél
  • egész kömény ízlés szerint
  • 1 tk. piros paprika
  • 1 közepes fej vörös hagyma

A gőzgombóchoz:

  • 25 dkg liszt
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1 dkg zsír
  • csipet cukor
  • csipet só

A sült húshoz:

  • 1,5 kg oldalas
  • só ízlés szerint
  • őrölt bors ízlés szerint
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 2 tk. piros paprika

A sütéshez:

  • 1 ek. sertészsír
  • 1 dl víz
Elkészítési idő:2 óraFogyókúrás:nem
Költség:1500-2000 FTVegetáriánus:nem
Adagok:4 főreGluténmentes:nem
Nehézség:NormálLaktózmentes:nem

Elkészítés:

Készítsük el a húst.
A húst 1 vagy 2 bordánként felvágjuk, megmossuk.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Egy tepsit a zsírral kikenjük, ráöntjük a vizet és az oldalas darabokat rátesszük.
Zúzott fokhagymával megszórjuk. Alufóliával befedjük.
230 fokra előmelegített sütőben 80 percet sütjük, majd a fóliát levesszük, piros paprikával megszórjuk, saját levével megöntözzük és további 10 15 perc alatt szép pirosra sütjük.

Amíg a hús sül készítsük el a köretet.
Az elmorzsolt élesztőt a cukorral, és kevés tejjel felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, a sót és a zsírt hozzáadjuk, majd a maradék tejjel simára dagasztjuk.
Meleg helyen letakarva duplájára kelesztjük.

A szalonnát felaprítjuk. A káposztát kissé átmossuk.
A vöröshagymát finomra felvágjuk, az olajon átfuttatjuk majd rátesszük a káposztát és a többi hozzávalót, a piros paprika kivételével.
1-2 dl vízzel felöntjük és fedő alatt pároljuk, majd megsütjük. A megsült káposztát piros paprikával megszórjuk.

A megkelt tésztát 13 kisebb darabba vágjuk, majd a tenyerünkben gombócokat formázunk belőle.

Egy nagyobb lábos aljára terítünk a káposztából, 1-2 dl vízzel felöntjük. Amikor forr, ráhelyezzük a gombócokat úgy, hogy ne érjenek össze.
Számítsunk rá, hogy megdagadnak.
A gombócokra is szórjunk egy kis káposztát. Ez megvédi a lecsöpögő gőztől, amitől összeesne.
Tegyünk rá fedőt és 10-15 perc alatt lassú lángon gőzöljük.

A fedőt vegyük le és a gombócokat szedjük ki egy tálra, majd pótoljuk a káposztát, a vizet és tegyük bele a következő adag gombócot.
Ezt addig folytassuk, míg el nem fogynak a gombócok. Rendkívül különleges, nagyon finom étel. Friss káposztából is elkészíthető!

A megsült oldalast a káposztával és a gőzgombócokkal kínáljuk.

 

Értékeld a receptet

Vass Lászlóné (270 Recept)

Konyhamánia Edit Módra facebook oldalamon sok-sok receptet találtok még tőlem. Látogassatok meg ott is.


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére