Főoldal / Desszertek / Somlói galuska II

Somlói galuska II

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Somlói galuska II

Somlói galuska II

Hozzávalók:

(8-10 adaghoz)

A fehér piskótához:

  • 2 tojás
  • 2 ek. liszt
  • 2 ek. cukor
  • 2 ek. mazsola

A kakaós piskótához:

  • 2 tojás
  • 2 ek. liszt
  • 2 ek. cukor
  • 1 ek. kakaópor

A diós piskótához:

  • 2 tojás
  • 2 ek. liszt
  • 2 ek. cukor
  • 1 ek. darált dió

A vaníliás krémhez:

  • 5 dl tej
  • 1/2 rúd vanília
  • 4 tojás sárgája
  • 10 dkg cukor
  • 8 dkg liszt

A rumos sziruphoz:

  • 8 dkg cukor
  • 0,5 dl rum
  • 1,5 dl víz

A csokoládéöntethez:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg porcukor
  • 2 dl víz
  • 0,5 dl rum

A díszítéshez:

  • 4dl 35%-os tejszín
  • 2 ek. porcukor
Elkészítési idő: 1óra 30 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 2000-2500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 8 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Egyenként megsütöm a piskótákat (felverem a tojásfehérjét, a sárgáját fehéredésig verem a cukorral, majd hozzáforgatom a fehérjéhez, beleforgatom a lisztet és hozzáadom az extra hozzávalót, sütőpapírral bélelt tepsiben megsütöm, sülés után rögtön lehúzom a sütőpapírt), ugyanabban a tepsiben, hogy egyforma méretűek legyenek. Félreteszem őket hűlni.

A cukorból a rummal és a vízzel kb. 5 perc alatt szirupot főzök, majd ezt is félreteszem.

A vaníliaszószhoz, a tejet a kikapart vaníliarúd belsejével és a rúddal felforralom, majd leveszem a tűzről és a vaníliarudat kiveszem belőle. A tojások sárgáját fehéredésig habosítom a cukorral, majd hozzákeverem a lisztet és azzal is kikeverem csomómentesre. Ekkor a kicsit lehűlt tej 1/3-át lassan, folyamatos keverés mellett hozzáöntöm a tojásos masszához, majd az egész tojásos keveréket hozzáöntöm a tejhez és visszateszem a tűzre. Folyamatos keverés mellett besűrítem. Hagyom langyosra hűlni.

Összeállítás: A diós lapot lefektetem egy tálcára és a rumos szirup 1/3-ával meglocsolom, rákenem a vaníliaszósz felét, ráfektetem a kakaós lapot, ezt szintén meglocsolom a rumos sziruppal, majd rákenem a vaníliakrém másik felét és befedem a fehér, mazsolás piskótalappal amit megöntözök a maradék sziruppal. Lefedem folpackkal és legalább 2-3 órára hűtőbe teszem.

Amíg a tésztalapok a hűtőben “érnek” elkészítem a csokoládéöntetet. Ehhez vízfürdő felett a vizet, a rumot, a porcukrot és a csokoládét alaposan összeolvasztom. Amikor már szép egynemű tálkába öntöm, hagyom hűlni, ha kicsit lehűlt ezt is a hűtőbe teszem.

Ha minden hideg jöhet a végső összeállítás:
A rétegezett piskótalapból evőkanállal “galuskákat” szaggatok kis tálkákba, amit meglocsolok a csokoládéöntettel. Végül felverem a tejszínt a porcukorral és a galuska tetejét megkoronázom vele.

Beküldő: Viktória
fahejesfeta.blogspot.hu

Értékeld a receptet

Szólj hozzá!

A lap tetejére