Főoldal / Kelt tészták / Sós kifli

Sós kifli

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Sós kifli

Sós kifli

Hozzávalók:

6 db kiflihez:

  • 45 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 1/2 tk só
  • 1/2 tk cukor
  • 5 dkg vaj

Lekenéshez-szóráshoz:

  • 1 ek tej
  • durva szemű só
  • köménymag
Elkészítési idő:2 óraFogyókúrás:nem
Költség:0-500 FTVegetáriánus:igen
Adagok:2 főreGluténmentes:nem
Nehézség:NormálLaktózmentes:nem

Elkészítés:

Az élesztőt morzsoljuk bele a fele mennyiségű langyos, cukrozott tejbe, majd pár perc alatt futtassuk fel.

A vajat olvasszuk fel, majd hagyjuk langyosra hűlni és keverjük össze a maradék langyos tejjel. Ezután öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt is.

Ezután kanalazzuk rá a sóval összekevert lisztet, majd indítsuk el a dagasztó programot, és dagasszuk meg a tésztát. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk!!!) Amikor a gép végzett a dagasztással, tegyük át a tésztát egy kilisztezett kelesztőtálba, majd letakarva langyos helyen 1 óra alatt kelesszük duplájára.

Amikor a tészta megkelt, osszuk el 6 egyenlő részre, majd mindegyiket formázzuk gömbölyűre.

Ezután egy tésztagolyót lisztezett felületen nyújtsunk ki kb. 35×20 cm-es ovális lappá, majd tekerjük fel úgy, hogy tekerés közben a tenyerünkkel húzzuk a közepétől óvatosan kissé kifelé.(mindegyik tésztával így járjunk el)

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá a megformázott kifliket. (mindenképpen hagyjunk közöttük helyet, mert sütés közben megfognak nőni)

Kenjük le a kifliket langyos tejjel, és ízlés szerint szórjuk meg durva szemű sóval, és egész köménymaggal. Szobahőmérsékleten 30 perc alatt kelesszük újra.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 20 perc alatt süssük szép pirosra. (én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem) A sütőből kivéve helyezzük rácsra a kisült kifliket, és hűtsük ki egészen.

Tipp / megjegyzés:
A frissen kisült, és illatozó kifliket ízlés szerint kínálhatjuk reggelire, vagy éppen becsomagolhatjuk a gyerekeknek tízóraira, esetleg vihetjük magunkkal a munkába is.

Értékeld a receptet

Gizi (311 Recept)

Szeretek sütni-főzni, és sokat kirándulni.Több évtizede sertepertélek a konyhámban kisebb, nagyobb sikereket elérve. Mára már szenvedélyemmé vált a sütés-főzés, így minden nap valami finomsággal kényeztetem a családomat, és a barátaimat. Szeretem a hagyományos, magyaros ételeket, de szívesen kipróbálok számomra új, és különleges ízvilágot is.


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére