Főoldal / Kelt tészták / Csokis wassant tangzhong technikával

Csokis wassant tangzhong technikával

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Csokis wassant tangzhong technikával

Csokis wassant tangzhong technikával

Hozzávalók:

A tangzhonghoz:

  • 2,5 dl víz
  • 5 dkg liszt

A kakaós réteghez:

  • 4 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojásfehérje
  • 1,6 dl tej
  • 4 dkg kakaó
  • 2 dkg vaj

A tésztához:

  • kb. 70 dkg liszt
  • 4 dkg tejpor
  • 20 dkg tangzhong
  • 8 dkg cukor
  • 1/2 tk. só
  • 5 dkg tojás sárgája (nálam 2 db)
  • 2,3 dl langyos víz
  • 1 cs. szárított élesztő
  • 5 dkg vaj
Elkészítési idő: 1óra 30 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 6 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A tangzhongot és a csokis pasztát előző nap el lehet készíteni.

A vizet és lisztet csomómentesre keverjük és egy kis edényben feltesszük főzni, közben kevergetjük. Addig kell főzni, amíg 65 C fokosnem lesz a massza, vagy, amíg kevergetés közben barázdákat tudunk húzni a masszába. Ekkor levesszük a tűzről, átkaparjuk egy másik edénybe és letakarva hűlni tesszük. (Hűtőben 3 napig tárolható és felhasználható.)

A csokis pasztához a lisztet, a cukrot és a tojásfehérjéket simára keverjük. A tejet a kakaóporral felmelegítjük, majd kevergetés közben a fehérjés keverékhez öntjük. Folytonos kevergetés közben addig melegítjük, amíg jó sűrű massza nem lesz belőle. Ekkor a vajat is hozzáadjuk és simára keverjük. Hagyjuk langyosra hűlni, majd egy folpackra öntjük, és téglalap alakban, becsomagoljuk. Hűtőbe tesszük egy egész éjszakára, de minimum 2-3 órára.

A tészta hozzávalóit mixerrel bedagasztjuk. )én az egész tangzhongot felhasználtam, csak pár dekával volt több) Amikor a tészta már nem ragadós, hanem szép fényes, akkor letakarva a duplájára kelesztjük.

Ha megkelt a tészta, nyújtólapon lazán átgyúrjuk, majd téglalap alakúra kinyújtjuk. A közebébe tesszük a csokis pasztát és két oldalról becsomagoljuk. A végeit jó alaposan nyomjuk össze, hogy a csoki ne jöjjön ki. Elfordítjuk 90 fokkal a tésztalapot és újra kinyújtjuk. Ezután két oldalról középre hajtjuk,majd az egyik oldalt a másikra ráfordítjuk, mintha egy könyv lenne. Így egy vékony csík tésztát kapunk.

Ezt vékonyra nyújtjuk és utána háromszögekre felvágjuk. Minden háromszöget feltekerünk kiflinek, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük egymástól távolabb. Letakarva meleg helyen 30 percet kelesztjük.

180 fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt megsütjük őket.Frissen is olyan puha, mint a pille, de másnap is ugyanolyan, és állítólag napok múlva is. (Nálunk nem élte meg a harmadnapot)

Kissé munkaigényes, de megéri elkészíteni, mert mennyei.

Tipp / megjegyzés:
Mi is a tangzhong? 1 rész liszt és 5 rész víz pasztává főzve,  65 fokosnak kell lennie, én nem szoktam mérni. A tangzhongot először Yvonne Chen jelentette meg a Bread Doctor című könyvben, azóta világszerte ismert lett ez a technika. Az így készült kenyerek nagyon puhák és levegősek lesznek és napokig puhák maradnak. Ez így van valóban, ez a péksüti annyira jó állagú lett, még soha ilyen puha péksütit nem sütöttem.

Értékeld a receptet

Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére