Főoldal / Desszertek / Sütőporos fánk

Sütőporos fánk

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Sütőporos fánk

Sütőporos fánk

Hozzávalók:

kb. 20 db fánkhoz:

  • 25 dkg liszt
  • 1 db tojás (nagy)
  • 3 ek porcukor
  • 2 dl tejföl
  • 1/2 cs sütőpor (6 gramm)
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • 2 tk rum
  • 1 tk vaníliaaroma
Elkészítési idő:30 percFogyókúrás:nem
Költség:500-1000 FTVegetáriánus:igen
Adagok:4 főreGluténmentes:nem
Nehézség:EgyszerűLaktózmentes:nem

Elkészítés:

A porcukorhoz hozzáadjuk az egész tojást, a tejfölt, a rumot, és a vaníliaaromát. Alaposan elkeverjük.

A lisztet elvegyítjük a sütőporral és a szódabikarbónával, majd a tejfölös-cukros keverékhez szitáljuk. Ezután elkeverjük, majd összegyúrjuk a tésztát. Fontos, hogy jól formázható tésztát kapjunk, így ha túl lágy lenne, akkor adjunk hozzá egy kevés lisztet.

A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra, és egy fánk szaggatóval, vagy egy 8 cm átmérőjű szaggatóval szaggassuk ki a tésztát, majd szúrjuk ki a közepét. (a leeső tésztadarabokat gyúrjuk össze, és szaggassuk ki)

Hevítsünk fel kb. fél liter olajat egy lábosban, majd amikor elég forró, helyezzünk bele pár darab fánkot. (annyit amennyi kényelmesen elfér az edényben) Mérsékeljük a lángot, és kisebb hőfokon süssük.

Sütés közben többször fordítsuk át a fánkokat, hogy egyenletesen szép pirosra süljenek. A megsült fánkokat szedjük papírtörlőre, hogy leitassuk róla a felesleges olajat. (a fánk sütés közben egyáltalában nem szívja magába az olajat)

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd lekvárral kínáljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Tipp / megjegyzés:
A kisült fánk a szódabikarbónának köszönhetően sütés közben szépen feljön, és légiesen könnyű lesz a tésztája. Ízlés szerint tálalás előtt meg is tölthetjük.

Értékeld a receptet

Gizi (311 Recept)

Szeretek sütni-főzni, és sokat kirándulni.Több évtizede sertepertélek a konyhámban kisebb, nagyobb sikereket elérve. Mára már szenvedélyemmé vált a sütés-főzés, így minden nap valami finomsággal kényeztetem a családomat, és a barátaimat. Szeretem a hagyományos, magyaros ételeket, de szívesen kipróbálok számomra új, és különleges ízvilágot is.


2 Hozzászólások

  1. Kedves Gizi! Szeretném megkérdezni, hogy a sütőporos fánk receptedben említed a rum hozzáadását.Milyen hatást fejt ki a tésztára, vagy csak ízesítőként van benne? Ha nincs rumom és kihagyom rossz lesz ezáltal a tésztám? Egyébként szuper ügyes vagy és köszönöm szépen a receptet!

    • Kedves Reni!

      A rumtól könnyebb lesz a tészta állaga, és nem szívja be sütés közben az olajat. Az elkészült fánk ízén nem érezhető a rum. Ha nem teszel bele az sem gond, attól a fánk még ugyanolyan finom lesz.
      Nagyon köszönöm a dicséretet, és örülök ha tudok ötleteket adni a sütéshez.

      Üdv. Gizi

Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére