Főoldal / Desszertek / Szalagos fánk Marcsi konyhájából

Szalagos fánk Marcsi konyhájából

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Szalagos fánk Marcsi konyhájából

Szalagos fánk Marcsi konyhájából

Hozzávalók:

(15 darabhoz)

  • 25 dkg liszt
  • 1 dkg élesztő
  • 2,5 dkg porcukor
  • 2,5 dkg margarin
  • 1 tojás sárgája
  • 2 cl rum
  • 2,5 dl tej
  • 1 csipet só

A sütéshez:

  • 7 dl olaj

A tálaláshoz:

  • porcukor
  • baracklekvár
Elkészítési idő:1óra 30 percFogyókúrás:nem
Költség:500-1000 FTVegetáriánus:igen
Adagok:2 főreGluténmentes:nem
Nehézség:EgyszerűLaktózmentes:nem

Elkészítés:

1 dl langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a porcukor felét és 1 púpozott evőkanállal a kimért lisztből. A kovászt alaposan elkeverjük, majd félretesszük, hogy beinduljon.

A maradék porcukrot kikeverjük a tojássárgájával, majd hozzáadjuk a megolvasztott, de már nem meleg vajat, a kovászt, a rumot, a csipet sót és a lisztet. Alaposan elkeverjük majd kézzel vagy robotgéppel megdagasztjuk.

A tetejét liszttel megszórjuk, majd konyharuhával letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük.

Ha a tészta szépen megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és a kezünkkel 1,5-2 cm vastagra ellapogatjuk.

Kör alakú kiszúróval, vagy egy tetszőleges méretű pohárral kiszaggatjuk. (a széleket újból összedolgozzuk, ellapogatjuk és szaggatjuk)
A fánkok közepébe az ujjunkkal mélyedést készítünk, majd egy konyharuhával letakarva még 20 percig kelni hagyjuk.

Egy lábosban felhevítjük az olajat, majd a hőfokot közepesre mérsékeljük, és a lyukas felével lefelé belehelyezünk 3-5 db fánkot. (egyszerre ne süssünk többet, csak ami kényelmesen elfér a lábosban)
Lefedve sütjük kb. 2-3 percig majd megfordítjuk és fedő nélkül, pár perc alatt a másik oldalát is aranybarnára sütjük. (Ha jól dolgoztunk, akkor szép szalagos lesz.)
Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felszívja róla, majd porcukorral meghintve,  baracklekvárral kínáljuk.

A hozzáadott alkoholtól a fánkok légiesen könnyűek lesznek.

Ha nagyobb a család, célszerű egyből dupla adaggal indítani ;-)

Szalagos fánk Marcsi konyhájából 5.00/5 (2 értékelés)

Marcsi (628 Recept)

Üdvözöllek kedves látogató. Marcsi vagyok, az oldal egyik alapítója. Ha bármi kérdésed, észrevételed lenne, az oldallal kapcsolatban, küldj egy e-mailt a [email protected] email címre.


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére