Főoldal / Ünnepi ételek / Születésnapi szarvaspörkölt

Születésnapi szarvaspörkölt

Születésnapi szarvaspörkölt

Születésnapi szarvaspörkölt

Hozzávalók:

  • 3 kg szarvas borjú comb
  • 2 kg szarvas oldalas és gerinc
  • 5 evőkanál sertészsír
  • 5 evőkanál előre lesütött vöröshagyma, fokhagyma, paprikás zsírban
  • 1 teáskanál őrölt bors
  • 1 teáskanál őrölt köménymag
  • 2 evőkanál só
  • 2 db babérlevél
  • 4 evőkanál pirított szalonna
  • 4 evőkanál paradicsompüré
  • 2 evőkanál csemege őrölt paprika
  • 1 evőkanál csípős őrölt paprika
  • 2 liter víz
  • 2 dl vörösbor
  • 1 db sárgarépa
Elkészítési idő: 2 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 5000 FT felett Vegetáriánus: nem
Adagok: 10 főre Gluténmentes: igen
Nehézség: Normál Laktózmentes: igen

Elkészítés:

A zsíron lepirítjuk a felkockázott szarvas combot. Kivesszük a zsírból, majd a visszamaradt zsírban lepirítjuk az oldalast és a gerincet is. Az előre lesütött hagymás zsírból rámerünk 5 evőkanállal és összemelegítjük.

Ezután négy rétegben visszatesszük a szarvas húst, rá a fűszereket, a sót, és egy evőkanál paradicsompürét. A réteg tetejére teszünk előre felkockázott és lesütött szalonnát is. A rétegezést addig folytatjuk, amíg a hús el nem fogy. A tetejére ráhintjük az őrölt paprikát és felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi.

Főzés közben nem kevergetjük, hanem a bográcsot rázogatva mozgatjuk a húst, hogy le ne égjen.

Amikor már félpuhára megfőtt a szarvashús, beleteszünk 1 db sárgarépát, ami segít az erős vad ízt elvenni, majd ráöntjük a vörösbort is.
Ezekkel együtt készre főzzük.

Főtt burgonyával, vagy nokedlivel tálaljuk!


Szólj hozzá!

A lap tetejére