Berlini sertéscsülök
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
A csülköt egy serpenyőbe tesszük, meglocsoljuk a sörrel, és betesszük a180 fokra előmelegített sütőbe. Ahol hőlégkeverésen 30 percig sütjük, majd átkapcsoljuk 15 percre grill fokozatra.
A krumplit megpucoljuk, kockákra felvágjuk, majd sós vízben megfőzzük.
Egy serpenyőben megsütjük a csíkokra vágott szalonnát, majd hozzáadjuk a köménymagot, és a felaprított hagymát is. Amikor a hagyma megpirult, hozzáadjuk a káposztát. Sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá egy darabokra tépett babérlevelet, a chilit,majd felöntjük a borral, és készre pároljuk.
A borsót kevés vízben megfőzzük leszűrjük, sózzuk, borsozzuk, és az 1evőkanál tejjel lepürésítjük.
A csülköt a káposztával, a burgonyával és a borsópürével tálaljuk.
Lehet még mustárt is kínálni hozzá.
Tipp / megjegyzés:
A németek kedvence, hajdan még az NDK- ban is kedvelték.Érdekes, hogy ennek az ételnek mennyi neve van, országonként, de még tartományonként is változó. Ismertebb nevei: Hachse, Haxe, Haxn, Schweinshaxe, Knöchla, Hechse, Hämmchen, Rötel, Haspel, Schweinshaxn, Knöchla, Adlerhaxe. De Ausztriában Stelze, Schwájcban Gnagi, vagy Wädli a neve.
Az elkészítésben is van különbség, szinte régiónként változik. Észak-Németországban és Lengyelországban a füstölt csülköt főzik és/vagy sütik, de Dél-Németországban, Ausztriában és Csehországban füstölés nélkül kemencében sütik, vagy grillezik. A köret is változatos, van ahol csak kenyérrel, mustárral és tormával, van ahol krumplipürével és savanyított káposztával, vagy mustárral, tormával és savanyított zöldségekkel, vagy sós krumplival, savanyított káposztával és borsópürével körítik. No és persze Schnaps (pálinka) és Bier (sör) kíséretében fogyasztják. A sörházakban, sátrakban sramli is jár hozzá.