Főoldal / Kelt tészták / Fahéjas-diós fonott kalács

Fahéjas-diós fonott kalács

Fahéjas-diós fonott kalács

Fahéjas-diós fonott kalács

Hozzávalók:

  • 3 dl tej
  • 3 ek. cukor
  • 5 dkg friss élesztő
  • 2 ek. olvasztott vaj
  • 3 tojás sárgája
  • 60 dkg liszt
  • 1 csapott mk. só
  • ízlés szerint reszelt citromhéj

Töltelék:

  • 10 dkg vaj
  • 1 kk fahéj
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 6 ek. porcukor
  • 1 tk. rumaroma
  • 15 dkg darált dió+2ek cukor
Elkészítési idő: 1óra 30 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 4 főre Glutén mentes: nem
Nehézség: Normál Laktóz mentes: nem

Elkészítés:

Az élesztőt meleg, de nem forró, cukros tejben felfuttatom.
Hozzákeverem az olvasztott vajat, a tojás sárgákat, a sót majd a lisztet és a reszelt citromhéjat.
Dagasztom.
A tésztát letakarom, és egy órát kelesztem.

A tészta kenyér sütőgépben is elkészíthető! (kelt tészta program).

A töltelék hozzávalóit a cukros dió kivételével habosra keverem és hűtőbe teszem.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrom, és 6 vagy 9 részre osztom. Mindegyiket hosszúkás téglalap alakúra, kb. ujjnyi vastagra nyújtom.
Megkenem a töltelékkel és megszórom a cukros dióval,hosszanti oldalánál feltekerem. Így elkészítem az összes tekercset.

Három rudat összefonok úgy, hogy a tekercsek hajtásvonalai, mindvégig alul maradjanak.(ha felülre kerül a kalács szétnyílik és kifolyik a töltelék)
A kalácsokat kivajazott kenyérformákba teszem vagy egy kivajazott tepsibe egymás mellé.
A kalácsok tetejét tojássárgájával megkenem.

Előmelegített sütőben, közepes fokozaton kb. 25 percig sütöm, míg megpirulnak, majd a kalácsok tetejét forró tejjel jól lekenem.
Még 10 percre visszateszem.
Kiborítom, rácson hagyom hűlni.

Marcsi (681 Recept)

Üdvözöllek kedves látogató. Marcsi vagyok, az oldal egyik alapítója. Ha bármi kérdésed, észrevételed lenne, az oldallal kapcsolatban, küldj egy e-mailt a [email protected] email címre.


Szólj hozzá!

A lap tetejére