Főoldal / Levesek / Jókai bableves

Jókai bableves

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Jókai bableves

Jókai bableves

Hozzávalók:

  • 30 deka tarkabab
  • egy kisebb csülök
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 20 deka kolbász
  • őrölt pirospaprika
  • olaj a rántáshoz
  • petrezselyem zöld
  • 2 nagyobb sárgarépa
  • 2 csokor petrezselyem
  • kis kanál őrölt tárkony 
  • 2 evőkanál liszt
  • tejföl
Elkészítési idő: 1óra 30 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 1000-1500 FT Vegetáriánus: nem
Adagok: 6 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A babot előző este megmosom és beáztatom. Áztatás alatt háromszor lecserélem a vizet (így nem lesz annyira puffasztó a leves).

Másnap tiszta vízben felteszem a babot, a csülökkel és a kolbásszal együtt amit szintén már előzőleg letisztítottam.

A sárgarépát zöldséget megtisztítom és a babbal és csülökkel együtt megfőzöm. kb 1-1,5 óra alatt minden megpuhul.
Ekkor a csülköt kiveszem a levesből és feldarabolom. A megfőtt kolbászt karikákra vágom.

Elkészítem a rátást.

A petrezselymet hagymákat apróra összeaprítom.
Az olajat felteszem a tűzre és a liszttel zsemleszínű rántást készítek. Hozzáadom a felaprított hagymákat, az őrölt pirospaprikát, és vízzel felöntöm.
A rántást a babhoz öntöm, majd visszateszem a levesbe a csülökdarabokat, a kolbász karikákat valamint a tárkonyt.

Egyet forralok rajta, majd csipetkét teszek bele, amit addig főzők a levesben amíg feljön a leves tetejére. (ez kihagyható)

A tejfölt tálaláskor adom a leveshez.

Jókai bableves 4.52/5 (21 értékelés)

Domján Mária (560 Recept)


Szólj hozzá!

A lap tetejére