Főoldal / Befőzés / Házi eperlekvár, tartósítószer nélkül bográcsban

Házi eperlekvár, tartósítószer nélkül bográcsban

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Házi eperlekvár, tartósítószer nélkül bográcsban

Házi eperlekvár, tartósítószer nélkül bográcsban

Hozzávalók:

  • 5 kg eper
  • 1 kg kristálycukor
Elkészítési idő: több mint 2 és fél óra Fogyókúrás: nem
Költség: 2000-2500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: több mint 12 főre Gluténmentes: igen
Nehézség: Normál Laktózmentes: igen

Elkészítés:

Jól megmossuk és lekacsozzuk az epret. Ezután kiszedünk belőle kb. fél kg-ot és félretesszük.

A nagyját összetörjük, majd egy tisztára mosott edényben/bográcsban lassú tűzön főzzük. Amikor már felhabzik, azt leszedjük róla.
Amikor a leve többségét elfőtte, hozzáöntjük a kristálycukrot. Innentől folyamatosan kevergetjük.
Legalább 2 órán át főzzük.

A főzés befejezése előtt 20 perccel hozzáadjuk a félretett egész eperszemeket is.
Ha valaki nem szereti édesen, az néhány szem összezúzott citrompótlót tehet hozzá.

Még forrón, jól kiforrázott üvegekbe merjük, vigyázva, hogy meg ne égessük magunkat. Rácsavarjuk a kupakot és egy kosárban, jól letakarva, meleg dunsztba tesszük, állni hagyjuk. Ha kihűltek, kivesszük a dunsztból és sötét, hűvös helyen tároljuk.

Mi tartósítószert nem használunk ezért érdemes a tisztaságra és a dunsztolásra nagyon odafigyelni.

Házi eperlekvár, tartósítószer nélkül bográcsban 4.33/5 (3 értékelés)

Nemzetikonyha.hu (78 Recept)

A gasztronómiai kultúra és hagyományok ápolását tűztük ki célul. Szeretnénk minél több emberrel, köztük fiatalokkal, megismertetni a magyar konyha hol egyszerű, hol bonyolult, de mindenképpen nagyon finom és változatos ételeit, ezeknek az elkészítését. Másik célunk az, hogy az emberek az ételeinkkel, jó hangulatú főzések alkalmával szorosabbra fűzzék egymással a kapcsolataikat. A mai világban sajnos a gyors készételek terjednek vagy a külföldről lemásolt ételek a divatosak. Jó lenne, ha miután megnéztétek az oldalt és kedvet kaptatok valamelyik főztünkhöz, el is készítenétek, amennyiben lehetséges, családi, baráti körben. Mi mindig elfogyasztjuk azt az ételt, amit elkészítünk. Reméljük ez biztosíték számotokra a minőséggel és az ízekkel kapcsolatban. Szeretnénk Veletek együtt fejlődni a főzés tudományában, ugyanis mint azt a honlapon is látni fogjátok, mi nem tudunk, hanem szeretünk főzni és filmezni, fotózni. Dolgozunk azon, hogy minél színvonalasabb legyen a látvány. Sajnos csak ketten vagyunk, ezért várjuk azok jelentkezését, akik profibb operatőrök nálunk, vagy forgatáshoz szép helyszínnel rendelkeznek. A hagyományok őrzésének másik oldala a történelmi hagyományok gondozása. Összegzésül, mindenkinek napsütéses szabadtéri sütést, főzést kívánunk boldog családi körben. Jó étvágyat kívánunk, gyarapodjunk mindahányan.


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére