Főoldal / Desszertek / Karácsonyi mézes karamellás szelet

Karácsonyi mézes karamellás szelet

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

 Karácsonyi mézes karamellás szelet

Karácsonyi mézes karamellás szelet

Hozzávalók:

A tepsi mérete 27×37 cm

A mézes tésztához:

  • 40 dkg finomliszt
  • 15 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 1 db tojás
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 3 ek. méz
  • 100 ml tej

A piskótához:

  • 4 db tojás
  • 4 ek. kristálycukor
  • 4 ek. finomliszt
  • 1 tk. sütőpor

A krémhez:

  • 6 dl tej
  • 80 g vaníliás pudingpor
  • 6 ek. gríz
  • 2 ek. konyak
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 1 ek. kakaópor

A tetejére:

  • 15 dkg fehér csoki
  • 1 ek. étolaj
  • 1 ek. vaj

A díszítéshez:

  • ízlés szerint tört karamell
  • 50 g pisztácia

A lapok kenéshez:

  • 6 ek. baracklekvár
Elkészítési idő: 1óra 30 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 2000-2500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 8 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A lisztet átszitáljuk, és hozzáadjuk a tojást. A cukrot karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat és addig keverjük gyenge lángon, míg el nem olvad. Hozzáadjuk a szódabikarbónát és a tejet, majd alaposan összekeverjük.

A masszát hozzáadagoljuk a liszthez, jól összekeverjük, majd nem ragadós tésztát gyúrunk belőle. A tésztacipót 4 részre osztjuk majd egyenesen a sütőpapíron nyújtjuk ki, egymásra halmozzuk és hagyjuk pihenni, még elkészítjük a piskótát is.

A tojást a cukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a sütőporos lisztet, és óvatosan beleforgatjuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A piskóta masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 10 perc alatt megsütjük. Utána egymás után rakjuk be a mézes lapokat is és 6 perc alatt megsütjük őket.

Amíg a lapok kihűlnek elkészítjük a krémet. A tejben elkeverjük a grízt, a pudingokat és sűrű pépet főzünk. Majd hagyjuk hűlni. Addig a puha vajat porcukorral kihabosítjuk, hozzáadagoljuk a kihűlt pudingos-grízes masszát, végül hozzáadjuk a konyakot és kihabosítjuk.
A krémet 4 részre osztjuk, és kettőbe beleforgatjuk a kakaót.

A alsó barna lapot megkenjük forró lekvárral és fehér krémmel, majd rátesszük a másik barna lapot. A barna lapot megkenjük forró lekvárral, majd kakaós krémmel és rátesszük a piskótalapot, ezt megkenjük forró lekvárral és rátesszük a harmadik barna lapot. Megkenjük forró lekvárral, az utolsó fehér krémmel és befedjük a utolsó barna lappal is. Lenyomatjuk és hűtőbe helyezzük éjszakára.

Másnap elkészítjük rá a csokiöntetet. Vízgőz felett összeolvasztjuk a hozzávalókat majd a sütemény tetejére simítjuk és ismét berakjuk a hűtőbe dermedni.

Forró késsel szeleteljük. Tört karamellel és tört pisztáciával díszítjük.

Jó étvágyat kívánok hozzá.

Karácsonyi mézes karamellás szelet 5.00/5 (1 értékelés)

Izabela Ráczová (36 Recept)

Nagyon szeretek főzni, sütni,és befőzni. Ismerem a konyha titkait, örömét és a csalódásait is. Nagyon szeretek új recepteket készíteni.


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére