Főoldal / Tészta ételek / Lekváros derelye

Lekváros derelye

Lekváros derelye

Lekváros derelye

Hozzávalók:

  • 50 dkg burgonya
  • liszt, só, víz
  • zsemlemorzsa
  • őrölt fahéj és szegfűszeg
  • olaj
  • sűrű szilvalekvár
Elkészítési idő: 1 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 4 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: igen

Elkészítés:

A burgonyát meghámozom, sós vízben puhára főzöm.

A főtt burgonyát egy tálba krumpli nyomón átnyomom. Hozzáteszem a lisztet és összekeverem. A liszt legyen a több ne a burgonya.

Kevés vizet adok hozzá és összegyúrom, ha szükséges adok hozzá még vizet, hogy könnyen nyújtható tésztánk legyen.

Lisztezett deszkán fél centisre nyújtom, majd négyzetekre vágom. A közepébe lekvárt teszek, a széleit megkenem vízzel és jól lenyomkodom, nehogy főzésnél szétnyíljon, és kijöjjön a lekvár.

Egy fazékba vizet forralok,enyhén megsózom, és öntök bele olajat, mikor forr. Beleteszem a megtöltött derelyét. Ha feljön a víz tetejére, még 5 percig főzöm, majd leszűröm.

A zsemlemorzsát olajon megpirítom mikor aranyszínű, teszek bele ízlés szerint fahéjat, szegfűszeget, cukrot.Ebbe a morzsába forgatom a leszűrt derelyéket.Porcukorral megszórva kínálom.

Tipp / megjegyzés:
A derelyéből és a morzsából is többet csinálok és lefagyasztom, mert jól tűrik a fagyasztást. Lisztbe forgatom a tésztát, majd egy zacskóba egymás mellé teszem, lezárom és mehet a fagyasztóba.Mikor előveszem fagyottan teszem a forróvízbe és úgy főzöm ki.Nem szabad felengedni, se a tésztát,  se a morzsát. Sokáig elállnak a fagyasztóban.

Mária Bársonyné Dankovics (279 Recept)

Anya vagyok és feleség aki szeret főzni, sütni. Szeretek új dolgokat alkotni, a családom a kritikusaim, ők mondanak véleményt az elkészített ételekről és a sütikről. Emellett szeretném a régi családi recepteket bemutatni mert a régi háziasszonyok tudtak olcsón, finomat készíteni. Ez a célon hogy a fiatal háziasszonyok is tanulhassanak tőlem, nekem ez okoz örömet ha átadhatom amit én tanultam !!!


Szólj hozzá!

A lap tetejére