Főoldal / Desszertek / Mákos-almás-túrós lepény

Mákos-almás-túrós lepény

Mákos-almás-túrós lepény

Mákos-almás-túrós lepény

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg tönkölybúza liszt világos-vagy finom liszt
  • 18 dkg vaj
  • 1 tk. só
  • 7 dkg cukor
  • 1 db tojás

A mákos töltelékhez:

  • 20 dkg mák-darálva
  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg búzadara
  • 7,5 dkg cukor
  • 2,5 dkg vaj

A túrós töltelékhez:

  • 50 dkg krémtúró
  • 2 db tojás
  • 1/2 db narancs héja és leve
  • 3 dkg étkezési keményítő
  • 30 dkg alma

A tetejére:

  • 2 dkg szeletelt mogyoró vagy mandula (elhagyható)
Elkészítési idő: 45 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 1000-1500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 4 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A tésztához az átszitált lisztet összekeverjük a sóval, majd a hideg felkockázott vajat elmorzsoltjuk a lisztben, és hozzákeverjük a cukrot.
A tojás hozzáadásával tésztává összedolgozzuk.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk és kibélelünk vele egy 20x30cm-es formát (az oldalát is).
Hűtőszekrényben pihentetjük míg a töltelékek elkészülnek.

A mákos töltelékhez a tejet,  a cukorral, a búzadarával és a darált mákkal folyamatos keveréssel felforraljuk. Hozzáadjuk a vajat, alaposan elkeverjük és félretesszük hűlni.

A túrós töltelékhez a túrót tojássárgával, a cukorral, s narancs levével és resztelt héjával krémesre keverjük. Beleforgatjuk az étkezési keményítőt.
A tojás fehérjéből habot verünk és a felkockázott almával váltakozva a masszába keverjük.

Összeállítás:
Az omlós tésztára öntjük a kihűlt mákos töltelék felét, elsimítjuk majd ráterítjük az összes túrós-almás tölteléket.
A maradék mákos masszával bepöttyözzük a túró tetejét.
Rászórjuk a vágott mogyorót és 180 fokra előmelegített sütőben kb 55 perc alatt megsütjük.

Tipp / megjegyzés:
Az elkészítési idő a sütés idejét nem tartalmazza.

A konyha világa (83 Recept)

Napi szinten sütök főzök, szeretek új recepteket kipróbálni, ami elnyeri a család tetszését azt sűrűn készítem. Szeretem a szép, minőségi, praktikus konyhafelszerelési eszközöket. Receptjeim gasztroblog formában is olvashatók, neve: A konyha világa


Szólj hozzá!

A lap tetejére