Profiterol csokis és vaníliás töltelékkel
Hozzávalók:A tésztához:
A töltelékhez:
A díszítéshez:
|
|
Elkészítés:
Először a tésztát készítjük el. A tejet és a vizet a cukorral és a sóval egy lábosba öntjük és belekockázzuk a vajat. Felmelegítjük, majd amikor már a vaj elolvadt, fokozatosan hozzákeverjük a lisztet. Egy percig kevergetjük, hogy a tészta összeálljon egy gombóccá. Áttesszük egy nagy tálba és egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Fakanállal vagy robotgéppel keverjük bele. Nagyon kell rá vigyázni, hogy csak akkor adjuk hozzá a következő tojást, ha előző már jól elkeveredett. Lefedjük és egy órára félretesszük pihenni.
A tésztát nyomózsákba töltjük és kicsi kis halmokat nyomunk a sütőpapírral bélelt tepsire. Hagyjunk köztük helyet, mert nőni fognak majd sütés közben.
190 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 10 percig sütjük. Ezután lejjebb vesszük a hőfokot 130 fokra és még tíz percig sütjük. Nagyon fontos, hogy ezt betartsuk, mert különben a tészta összeesik. (Én légkeveréses sütőben sütöttem.) Sülés közben ellenőrizzük a tésztát, mert minden sütő más lehet.
A töltelékhez a tejet a cukor felével és vanília kikapart magjaival és a vaníliarúddal forrásig melegítjük.
A tojások sárgáját a maradék cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet. A forró tejet lassan a tojásos masszához csorgatjuk, úgy hogy közben kevergetjük, majd visszatesszük a tűzre, és folyamatos keverés mellett besűrítjük a krémet. Vigyázzunk, nehogy túlfőzzük, mert akkor a tojás megfő benne és csomós lesz. A krémet két részre osztjuk és az egyikben elkeverjük az étcsokoládét. Megszórjuk a krémek tetejét porcukorral, hogy ne bőrösödjön és félretesszük hűlni.
Amikor kihűltek a krémek, a tejszínt kemény habbá verjük és belekeverjük a krémekbe.
A tölteléket vékony csöves nyomózsákba töltjük és kis lyukat fúrva a fánkon megtöltjük őket a krémmel. Amikor az összes fánkot megtöltöttük, vízgőz felett megolvasztjuk a kétféle csokoládét és a csokis töltelékkel töltöttet a fehércsokiba mártjuk, a vaníliásat pedig az étcsokiba. A tetejét megszórhatjuk jégcukorral és cukrozott mogyoródarabokkal is.
Tipp / megjegyzés:
Bonyolultnak tűnik, de igazán egyszerű elkészíteni
Ezt a tésztaalapot bizony nem csak vanília vagy csokikrémmel lehet megtölteni, hanem akár fagyival vagy gyümölccsel összekevert tejszínhabbal is. A lehetőségek száma határtalan…
lelekkonyha.blogspot.hu