Főoldal / Torták / Sajttorta erdei gyümölcsös öntettel

Sajttorta erdei gyümölcsös öntettel

Sajttorta erdei gyümölcsös öntettel

Sajttorta erdei gyümölcsös öntettel

Hozzávalók:

22 cm-es tortaformához

A sajttortához:

  • 20 dkg zabkeksz
  • 10 dkg mandula
  • 7 dkg vaj
  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 3 db tojás
  • 4 dl tejszín
  • 5 dl tejföl
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1/2 citrom leve
  • 2-3 ek. liszt

Az erdei gyümölcsös öntethez:

  • 15+10 dkg mirelit erdei gyümölcs
  • 6 dkg cukor (ízlés szerint)
  • 0,5 dl víz
  • pár csepp citromlé

A tálaláshoz:

  • szeletelt mandula
Elkészítési idő: 1 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 1500-2000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 6 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A zabkekszet a mandula felével egy késes aprítóban morzsásra összetörjük. A vajat egy lábasban felolvasztjuk, majd a kekszes-mandulás keverékhez adjuk és összekeverjük.
A mandula másik felét durvára összetörjük.

Egy 20-22 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk, alulra nyomkodjuk a kekszmorzsát, majd a szélét vajjal kenjük ki és a durvára tört mandulával vonjuk be.

Egy keverőtálban elkeverjük a krémsajtot a porcukorral, majd hozzáadjuk a tejfölt, egyesével a tojásokat, a lisztet és a fél citrom reszelt héját és levét. Végül a tejszínt is elkeverjük benne. (nem kell habbá verni!)

A morzsára öntjük a krémet, majd 150 fokon 45 percig sütjük.( célszerű még sütés előtt a kapcsos tortaforma alját kívülről alufóliával bevonni, mert ha nem zár rendesen kifolyhat az olvadt vaj vagy a krém)
Ha a torta lehűlt, hűtőben pihentetjük még minimum 2 órát, de inkább egy egész éjszakát.

Amíg a torta pihen van időnk elkészíteni a szószt.

A 15 dkg mirelit gyümölcsöt a vízzel és a cukorral együtt alacsony lángon feltesszük melegedni. Amikor a gyümölcs szétesik, már folyamatosan keverjük, hogy ne kapjon oda. Pár csepp citromlevet csepegtetünk hozzá, hogy megőrizze élénk színét. Ha összeforrt, egy szitán átpasszírozzuk, így kiszűrve belőle a magokat. A szószt visszatesszük a tűzhelyre és beleszórjuk a félretett 10 dkg gyümölcsöt és picit átmelegítjük, de csak annyira, hogy a gyümölcsök ne essenek szét. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük felhasználásig.

A kihűlt tortát porcukorral megszórva, az erdei gyümölcsös öntettel meglocsolva, és szeletelt mandulával díszítve kínáljuk.

Marcsi (681 Recept)

Üdvözöllek kedves látogató. Marcsi vagyok, az oldal egyik alapítója. Ha bármi kérdésed, észrevételed lenne, az oldallal kapcsolatban, küldj egy e-mailt a [email protected] email címre.


Szólj hozzá!

A lap tetejére