Főoldal / Torták / Sajttorta karamellöntettel és mogyoróval

Sajttorta karamellöntettel és mogyoróval

Sajttorta karamellöntettel és mogyoróval

Sajttorta karamellöntettel és mogyoróval

Hozzávalók:

22 cm-es tortaformához:

A sajttortához:

  • 20 dkg zabkeksz
  • 10 dkg mogyoró
  • 7 dkg vaj
  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 3 tojás
  • 4 dl tejszín
  • 5 dl tejföl
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1/2 citrom leve
  • 2-3 ek. liszt

A karamellöntethez:

  • 12,5 dkg cukor
  • 2 ek. víz
  • 75 ml habtejszín
  • 2,5 dkg vaj
  • 1 csipet só

A tálaláshoz:

  • pirított mogyoró
Elkészítési idő: 1óra 30 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 2000-2500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 6 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A mogyorót egy serpenyőben megpirítjuk, hogy finomabb legyen, majd ha lehűlt a felét ledaráljuk a másik felét kicsit durvábbra aprítjuk.

A zabkekszet morzsásra összetörjük, majd hozzáadjuk a darált mogyorót. A vajat egy lábasban felolvasztjuk, majd a a kekszes-mogyorós keverékhez adjuk és összekeverjük.

Egy 20-22 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk, alulra nyomkodjuk a kekszmorzsát, majd a szélét vajjal kenjük ki és a durvára tört mogyoróval vonjuk be.

Egy keverőtálban elkeverjük a krémsajtot a porcukorral, majd hozzáadjuk a tejfölt, egyesével a tojásokat, a lisztet és a fél citrom reszelt héját és levét. Végül a tejszínt is elkeverjük benne. (nem kell habbá verni!)

A morzsára öntjük a krémet, majd 150 fokon 45 percig sütjük.( célszerű még sütés előtt a kapcsos tortaforma alját kívülről alufóliával bevonni, mert ha nem zár rendesen kifolyhat az olvadt vaj vagy a krém)
Ha a torta lehűlt, hűtőben pihentetjük még minimum 2 órát, de inkább egy egész éjszakát.

Elkészítjük a karamell öntetet is.
Tegyük egy edénybe a cukrot, és keverjük hozzá a vizet. Közepes tűzön melegítsük addig, míg a cukor felolvad. Ezután kicsit magasabb hőfokon karamellizáljuk aranybarnára. (Nem kell kevergetni, csak néha megrázogatni. Tartsuk szemmel, nehogy túl sötét legyen. -nálam kicsit világos maradt.)
Amikor elérte a megfelelő színt, félrehúzzuk, és óvatosan hozzáadjuk a szobahőmérsékletű tejszínt, a vajat és a csipet sót. Visszatesszük a tűzhelyre, és alacsony hőfokon folyamatos keverés mellett homogenizáljuk, majd félrehúzzuk a tűzről. Hűlés közben még sűrűsödni fog. Felhasználásig, tároljuk hűtőben. Ha megdermedne, újra melegítve ismét folyós lesz.

A kihűlt tortát porcukorral, karamellszósszal és pirított aprított mogyoróval díszítve kínáljuk.

Marcsi (681 Recept)

Üdvözöllek kedves látogató. Marcsi vagyok, az oldal egyik alapítója. Ha bármi kérdésed, észrevételed lenne, az oldallal kapcsolatban, küldj egy e-mailt a [email protected] email címre.


Szólj hozzá!

A lap tetejére