Sajttorta karamellöntettel és mogyoróval
Hozzávalók:22 cm-es tortaformához: A sajttortához:
A karamellöntethez:
A tálaláshoz:
|
|
Elkészítés:
A mogyorót egy serpenyőben megpirítjuk, hogy finomabb legyen, majd ha lehűlt a felét ledaráljuk a másik felét kicsit durvábbra aprítjuk.
A zabkekszet morzsásra összetörjük, majd hozzáadjuk a darált mogyorót. A vajat egy lábasban felolvasztjuk, majd a a kekszes-mogyorós keverékhez adjuk és összekeverjük.
Egy 20-22 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk, alulra nyomkodjuk a kekszmorzsát, majd a szélét vajjal kenjük ki és a durvára tört mogyoróval vonjuk be.
Egy keverőtálban elkeverjük a krémsajtot a porcukorral, majd hozzáadjuk a tejfölt, egyesével a tojásokat, a lisztet és a fél citrom reszelt héját és levét. Végül a tejszínt is elkeverjük benne. (nem kell habbá verni!)
A morzsára öntjük a krémet, majd 150 fokon 45 percig sütjük.( célszerű még sütés előtt a kapcsos tortaforma alját kívülről alufóliával bevonni, mert ha nem zár rendesen kifolyhat az olvadt vaj vagy a krém)
Ha a torta lehűlt, hűtőben pihentetjük még minimum 2 órát, de inkább egy egész éjszakát.
Elkészítjük a karamell öntetet is.
Tegyük egy edénybe a cukrot, és keverjük hozzá a vizet. Közepes tűzön melegítsük addig, míg a cukor felolvad. Ezután kicsit magasabb hőfokon karamellizáljuk aranybarnára. (Nem kell kevergetni, csak néha megrázogatni. Tartsuk szemmel, nehogy túl sötét legyen. -nálam kicsit világos maradt.)
Amikor elérte a megfelelő színt, félrehúzzuk, és óvatosan hozzáadjuk a szobahőmérsékletű tejszínt, a vajat és a csipet sót. Visszatesszük a tűzhelyre, és alacsony hőfokon folyamatos keverés mellett homogenizáljuk, majd félrehúzzuk a tűzről. Hűlés közben még sűrűsödni fog. Felhasználásig, tároljuk hűtőben. Ha megdermedne, újra melegítve ismét folyós lesz.
A kihűlt tortát porcukorral, karamellszósszal és pirított aprított mogyoróval díszítve kínáljuk.