Főoldal / Torták / Sajttorta karamellöntettel és mogyoróval

Sajttorta karamellöntettel és mogyoróval

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Sajttorta karamellöntettel és mogyoróval

Sajttorta karamellöntettel és mogyoróval

Hozzávalók:

22 cm-es tortaformához:

A sajttortához:

  • 20 dkg zabkeksz
  • 10 dkg mogyoró
  • 7 dkg vaj
  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 3 tojás
  • 4 dl tejszín
  • 5 dl tejföl
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1/2 citrom leve
  • 2-3 ek. liszt

A karamellöntethez:

  • 12,5 dkg cukor
  • 2 ek. víz
  • 75 ml habtejszín
  • 2,5 dkg vaj
  • 1 csipet só

A tálaláshoz:

  • pirított mogyoró
Elkészítési idő:1óra 30 percFogyókúrás:nem
Költség:2000-2500 FTVegetáriánus:igen
Adagok:6 főreGluténmentes:nem
Nehézség:EgyszerűLaktózmentes:nem

Elkészítés:

A mogyorót egy serpenyőben megpirítjuk, hogy finomabb legyen, majd ha lehűlt a felét ledaráljuk a másik felét kicsit durvábbra aprítjuk.

A zabkekszet morzsásra összetörjük, majd hozzáadjuk a darált mogyorót. A vajat egy lábasban felolvasztjuk, majd a a kekszes-mogyorós keverékhez adjuk és összekeverjük.

Egy 20-22 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk, alulra nyomkodjuk a kekszmorzsát, majd a szélét vajjal kenjük ki és a durvára tört mogyoróval vonjuk be.

Egy keverőtálban elkeverjük a krémsajtot a porcukorral, majd hozzáadjuk a tejfölt, egyesével a tojásokat, a lisztet és a fél citrom reszelt héját és levét. Végül a tejszínt is elkeverjük benne. (nem kell habbá verni!)

A morzsára öntjük a krémet, majd 150 fokon 45 percig sütjük.( célszerű még sütés előtt a kapcsos tortaforma alját kívülről alufóliával bevonni, mert ha nem zár rendesen kifolyhat az olvadt vaj vagy a krém)
Ha a torta lehűlt, hűtőben pihentetjük még minimum 2 órát, de inkább egy egész éjszakát.

Elkészítjük a karamell öntetet is.
Tegyük egy edénybe a cukrot, és keverjük hozzá a vizet. Közepes tűzön melegítsük addig, míg a cukor felolvad. Ezután kicsit magasabb hőfokon karamellizáljuk aranybarnára. (Nem kell kevergetni, csak néha megrázogatni. Tartsuk szemmel, nehogy túl sötét legyen. -nálam kicsit világos maradt.)
Amikor elérte a megfelelő színt, félrehúzzuk, és óvatosan hozzáadjuk a szobahőmérsékletű tejszínt, a vajat és a csipet sót. Visszatesszük a tűzhelyre, és alacsony hőfokon folyamatos keverés mellett homogenizáljuk, majd félrehúzzuk a tűzről. Hűlés közben még sűrűsödni fog. Felhasználásig, tároljuk hűtőben. Ha megdermedne, újra melegítve ismét folyós lesz.

A kihűlt tortát porcukorral, karamellszósszal és pirított aprított mogyoróval díszítve kínáljuk.

Értékeld a receptet

Marcsi (625 Recept)

Üdvözöllek kedves látogató. Marcsi vagyok, az oldal egyik alapítója. Ha bármi kérdésed, észrevételed lenne, az oldallal kapcsolatban, küldj egy e-mailt a [email protected] email címre.


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére