Semlor – svéd töltött farsangi fánk
Hozzávalók:(16-18 db) A fánkoz:
A vaníliás krémhez:
|
|
Elkészítés:
A tejet a tejszínnel egy kis fazékban feltesszük melegedni. A vaníliarudat kettévágjuk a magokat kikaparjuk és félretesszük. Az üres vaníliarudat beletesszük a tejbe, és azzal együtt forraljuk fel.
A cukrot, a tojássárgákat és a keményítőt simára keverjük egy kis tejjel. Amikor a tej felforrt, a vaníliarudat kidobjuk belőle. A forró tejet folytonos keverés közben a tojássárgás keverékhez öntjük, majd visszatesszük a tűzhelyre és alacsony lángon addig főzzük, amíg besűrűsödik. Forralni nem szabad, mert kicsapódik a tojássárgája. Amikor elkészült belekeverjük a vanília magokat, átöntjük egy tálba, lefedjük fóliával és kihűtjük.
(Akinek nincs ideje vaníliakrémet főzni, használhat hozzá pudingot is, de azért igazi főzött vanília krémmel az igazi.)
A tésztához egy kevés langyos tejben elkeverünk egy kis cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Amikor felfutott, minden hozzávalót bepakoljuk a mixer táljába és bedagasztjuk a tésztát. Az összes lisztet nem kell egyszerre hozzáadni, hanem fokozatosan, lehet, hogy kevesebb is elég, de lehet, hogy picit több kell. A kardamomtól nem kell tartani, nagyon finom íze és illata van, a legfinomabb egyébként frissen őrölve, csakúgy, mint a legtöbb egyéb fűszer.
A tésztát letakarva hagyjuk a duplájára kelni, majd 16 részre osztjuk. (kb. 16-18 darab jön ki belőle, de persze lehet kisebbeket is készíteni)
Minden darabot úgy formázunk meg mint a zsömlét, és sütőpapíros tepsire rakosgattam őket. Újra hagyjuk a duplájára kelni, kb. 40-45 percig, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 12-15 perc alatt megsütjük. Amikor szép aranybarna, akkor elkészült. Rácson hagyjuk kihűlni őket, majd levágjuk a kalapjukat. A belsejüket kicsit kikaparjuk. (ezt a hagyományos módszernél a mandulamasszához keverik, és visszatöltik,de valaki mindig elcsipegeti, de félre is lehet tenni édes morzsának)
A fánkokat megtöltjük vaníliakrémmel, a tetejére felvert tejszínhabot nyomunk, visszatesszük a kalapjukat és meghintjük őket porcukorral.
Érdemes kipróbálni, mert nagyon finom és még olajszag sem lesz a házban.