Spagetti rukkolával és rákkal
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
A hagymákat és a bazsalikomleveleket aprítom, a paradicsomokat félbevágom, majd szeletelem. A citromból vágok egy szeletet.
A tésztát sós vízben felteszem főni.
Egy nagy serpenyőben olívaolajon a hagymákat elkezdem dinsztelni, majd ráteszem a fokhagymát, s rávágom a chilipaprikákat. Beleteszem a paradicsomot, az olívabogyókat, a bazsalikomleveleket, fűszerezem, locsolok rá chili szószt, facsarok bele citromlevet, beleteszem a rákokat. Kis idő elteltével öntök bele egy pohárnyi fehérbort. Majd kiveszem a rákokat, ha a tészta már al dente megfőtt, rászedem a szószra, összekeverem. Végül elzárom a tűzhelyet, a tésztához keverem a rukkolát, tálalok.
Egy tányérra szedek a tésztából, ráteszek egy langoustine-t, megszórom a sajttal, s díszítem chili paprikával és bazsalikomlevéllel. Jól behűtött fehérbort iszom hozzá.
Tipp / megjegyzés:
Vettem a hypermarketben akciósan kicsi rákot. Bár ők langusztának árulták, szerintem scampi volt. A languszta egy jól megtermett rák, hatalmas ollókkal.
A magyarban elég nagy összevisszaság van a rákok elnevezésében. Nem hiszem, hogy ez azért van, mert nincs tengerünk, 100 éve még volt. S ma is sok magyar, aki teheti, ellátogat az Adriára, vagy más tengerparti országba.
Valószínűleg az olasz langoustine név okoz galibát, s így fordították langusztának. A languszta angol megfelelője a lobster, egy tekintélyt parancsoló rák, félelmetes ollókkal, nem véletlen, hogy élve való árusításkor szalaggal átkötözik.
Utánanéztem a Google fordítóban, bár nem veszem szentírásnak, magyarul norvég homárnak hívják.
Nos, legyen bármi is a neve, egy csemege.