Főoldal / Kelt tészták / Székely lepény

Székely lepény

Székely lepény

Székely lepény

Hozzávalók:

A lepényhez:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1,5 tk. só
  • 0,5 dl olaj
  • 10 dkg juhtúró (vagy brindza)
  • 1 dl tej
  • 1 dl natúr joghurt
  • 1 dl víz
  • 1 kk. cukor

A sütéshez:

  • 2 dl olaj

A tetejére:

  • 1 tejföl (330g)
  • kapor (el is hagyható)
  • 250 g kolozsvári szalonna (de lehet bármilyen más finom füstölt szalonna)
  • 1 fej lilahagyma
Elkészítési idő: 1 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: nem
Adagok: 4 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A lisztet egy mély tálba tesszük. A közepére mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, majd hozzáadjuk a langyos tejet és 10 percet pihentetjük, hogy az élesztő felfusson.

Ezután belemorzsoljuk a juhtúrót és hozzáadjuk a többi hozzávalót. Könnyű, lágy tésztát dagasztunk belőle. Cipót formázunk belőle, és folpackkal letakarva meleg helyen kb.40 perc alatt a duplájára kelesztjük.

(A dagasztás természetesen kenyérsütőgép dagasztás programján vagy dagasztógépben is elvégezhető.)

A megkelt tésztából óvatosan golyókat formázunk és egy tálcára sorakoztatjuk őket. (Készíthetünk kisebbeket és nagyobbakat tetszés szerint)
Egy serpenyő aljába kevés olajat öntünk, annyit amennyi vékonyan ellepi azt. Felhevítjük, majd a lángot közepesre mérsékeljük.

A gombócokat olajos kézzel lepényekké lapogatjuk, majd egyet a forró olajba teszünk. Addig sütjük amíg a felső oldalán hólyagok jelennek meg, ekkor átfordítjuk és 1 perc alatt a másik oldalát is megsütjük.

Így járunk el a többi lepénnyel is.

A kaprot apróra vágjuk, majd a joghurtba keverjük és ízlés szerint picit megsózzuk.
A szalonnát apróra vágjuk és egy serpenyőben megsütjük.
A lilahagymát felkarikázzuk.

A lepényeket a kapros tejföllel megkenve szalonnával, lilahagymával megpakolva kínáljuk.

Ízlés szerint fokhagymás kencét is készíthetünk rá. Pár gerezd zúzott fokhagyma ízlés szerinti sóval és kevés vízzel felöntve.

Mentés

Mentés

Marcsi (681 Recept)

Üdvözöllek kedves látogató. Marcsi vagyok, az oldal egyik alapítója. Ha bármi kérdésed, észrevételed lenne, az oldallal kapcsolatban, küldj egy e-mailt a [email protected] email címre.


Szólj hozzá!

A lap tetejére