Főoldal / Desszertek / Szilvás galette

Szilvás galette

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Szilvás galette

Szilvás galette

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 170  g liszt
  • 110 g vaj (vagy margarin)
  • 50 g porcukor
  • 60 ml tejszín
  • 30 g darált mandula
  • 1 tojás sárgája

A töltelékhez:

  • 10-12 szem szilva
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 2 tk méz
  • 2 evőkanál szeletelt mandula
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál tej

A tálaláshoz:

  • vaníliás tejszínhab
Elkészítési idő: 1 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 6 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Tegyük a lisztet, a mandulát, a cukrot, a sót és a kockázott vajat egy tálba és morzsoljuk össze. Adjuk hozzá a tojás sárgáját és gyúrjuk egynemű tésztává. Osszuk ketté, csomagoljuk be folpackba és tegyük be a hűtőbe egy órára pihenni.

Vegyük ki az egyik tésztát a hűtőből és lisztezett deszkán nyújtsunk belőle egy 25 cm átmérőjű kört.

A barna cukrot keverjük össze a keményítővel és a felével szórjuk meg a tésztát úgy, hogy a szélén kihagyunk körben kb két centimétert.

A szilvát szeleteljük fel és a pakoljuk sorban a tésztára. A szélét hajtsuk fel, a szilvát csurgassuk meg egy kis mézzel, majd szórjuk meg fahéjjal, és tegyük rá a szeletelt mandulát.

Tegyük át egy sütőpapíros tepsire, majd a másik tésztával is csináljuk meg ugyanezt. Ha mind a kettővel elkészültünk, a szélét kenjük meg egy kis tejjel, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 perc alatt süssük készre és tálaljuk langyosan vaníliás tejszínhabbal.

lelekkonyha.blogspot.hu

Szilvás galette 4.67/5 (3 értékelés)

Lélekkonyha (187 Recept)

Mindig is szerettem jókat enni, azonban a főzés iránti érdeklődésem akkor teljesedett ki, amikor összeköltöztem életem párjával és egyszer csak ott találtam magam a saját konyhámban. Képes voltam órákig a netet és a szakácskönyveket bújni, hogy újabb és újabb ételeket varázsoljak az asztalra. Úgy néz ki ez jól sikerült, mert az összes barátunk már csak ebédre vagy vacsorára volt hajlandó átjönni hozzánk :). Később ez a mánia odáig fajult, hogy egy-egy külföldi nyaralás már elképzelhetetlen volt a helyi piac vagy éttermek felkeresése nélkül. A sütemények azért kapnak kiemelt szerepet a blogban, mert a drága férjem minden reggel édességet reggelizik, ezért itt majd csak kakaórockernek becézem. Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt még egy motivációs tényező jelent meg az életemben, hiszen kislányom megszületésével újabb kritikus érkezett a családi asztalhoz... Ha ez az oldal csak annyit ér el, hogy bármelyik olvasó elkészíti az egyik receptem és ezzel örömet szerez vele akár magának, akár másoknak, már megérte...


Szólj hozzá!

A lap tetejére