Főoldal / Birka / Marha / Vörösboros gombás marhaszelet

Vörösboros gombás marhaszelet

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Vörösboros gombás marhaszelet

Vörösboros gombás marha szelet

Hozzávalók:

A gombás húshoz:

  • 25 dkg (2 szelet) marha comb-felsál
  • olaj
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 20 dkg csiperkegomba
  • mustár
  • 2 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • 1 dl vörösbor
  • 1 ek főzőtejszín
  • őrölt fekete bors

A vadas szószhoz:

  • 1 db répa
  • 1 db petrezselyem-gyökér
  • 1 szelet zeller
  • 1 szál zellerlevél
  • 2 szál petrezselyem
  • 1 tk mustár
  • őrölt fekete bors
  • 1 szem borókabogyó
  • 1 db babérlevél
  • 0,5 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • liszt
  • cukor
  • kakukkfű
  • citromlé
  • ecetes uborka
  • 1 dl tejföl

A sütőtök szószhoz:

  • 15 dkg sütőtök
  • 1 tk olívaolaj
  • 1 db húsleves kocka
  • őrölt fekete bors
  • őrölt csípős pirospaprika
  • 1 ek főzőtejszín 
  • tökmagolaj

A krumplipüréhez:

  • 5 db burgonya
  • 1 gerezd fokhagyma
  • vaj
Elkészítési idő: 1óra 15 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: nem
Adagok: 2 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A húst bekenem mustárral, sózom, borsozom, megszórom az aprított fokhagymával, locsolok rá olívaolajat és beteszem a hűtőbe egy napra.

Másnap egy serpenyőben a felvágott szalonnát megpirítom, a felszeletelt újhagymát megdinsztelem, ráteszem a húsokat és mindkét oldalán megsütöm, majd öntök rá kevés vizet és párolom. Végül ráteszem a gombaszeleteket, fűszerezem, locsolok rá vörösbort és főzőtejszínt.

Hozzálátok a szószok elkészítéséhez.

A zöldségeket feldarabolom, és 3 dl vízben a fűszerekkel megfőzöm, majd hozzáöntök egy kevés ecetet, és citromlevet. Serpenyőben kevés cukrot karamellizálok. Beleteszem a zöldségeket, és egy kevés liszt hozzáadásával pár percig főzöm. Végül a mártást mustárral és tejföllel összeturmixolom.

A tököt kockára vágom, olajjal meglocsolom, és a sütőben megsütöm.Kevés vízbe teszem, fűszerezem, adok hozzá főzőtejszínt és tökmagolajat, és összeforralom. Botmixerrel pürésítem.
A megpucolt krumplit sós vízben megfőzöm, összetöröm, vajjal és aprított fokhagymával kikeverem.

Tálaláskor teszek a tányérra krumplipürét, mellé egy szelet húst, gombát, és kanalazok a tányérra a szószokból.

Tipp / megjegyzés:
Kedvet kaptam a vadas marhára. Próbáld ki Te is!

Értékeld a receptet

Hobbychef (702 Recept)

Egy világot járt nyugdíjas külkereskedő próbálkozásai a konyhában, kalandozásai a Gastronomiában.


Szólj hozzá!

A lap tetejére