Főoldal / Kelt tészták / Baconös tojáskrémes kalács

Baconös tojáskrémes kalács

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Baconös tojáskrémes kalács

Baconös tojáskrémes kalács

Hozzávalók:

Tészta hozzávalói:

  • 15 dkg bacon
  • 8 dkg Vénusz margarin
  • 40 dkg sima liszt
  • 10 dkg rétes liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2,5 dl langyos víz
  • 1 tk cukor
  • 2 tk só
  • 2 db tojás + 1 a lekenéshez

Töltelék hozzávalói:

  • 6-8 db tojás
  • 2-3 ek tejföl
  • 2 ek kukoricaliszt
  • őrölt fehér bors
  • szerecsendió
  • 2 tk dijoni mustár
Elkészítési idő:2 óraFogyókúrás:nem
Költség:1000-1500 FTVegetáriánus:nem
Adagok:4 főreGluténmentes:nem
Nehézség:EgyszerűLaktózmentes:nem

Elkészítés:

A bacont kockázzuk fel apróra, majd egy serpenyőbe olvasszuk fel a margarint és adjuk hozzá. Ezután állandó kevergetés mellett, süssük szép pirosra. Végül szedjük ki a zsiradékból, majd hűtsük ki.

A kétféle lisztet keverjük össze, majd keverjük hozzá a kihűlt bacont, és a sót.

A tojásokat üssük bele egy tálba, majd villával kicsit verjük fel. Ezután keverjük hozzá a bacon sütésénél visszamaradt, kihűlt zsiradékot, és a langyos vizet.

A kenyérsütőgép üstjébe öntsük bele a tojásos keveréket, majd kanalazzuk rá a lisztes-baconos keveréket. Ezután a liszt tetejére szórjuk rá a cukrot, majd morzsoljuk rá az élesztőt.
Indítsuk el a dagasztó programot, és dagasszuk meg a tésztát. (én kétszer egymásután indítottam el a dagasztást, így egy szép sima tésztát kaptam)
Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát!!!!

A megdagasztott tésztát ezután tegyük egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kelesszük egy óra hosszán át.
Közben készítsük el a tölteléket.

A tojásokat főzzük keményre, majd vágjuk össze apróra.
Ezután keverjük össze a tejföllel, a mustárral, a kukoricaliszttel, ízlés szerint sóval, a szerecsendióval, és az őrölt fehér borssal.

A megkelt tésztát nyújtsuk ki kb. 1 cm vastag téglalappá, majd egyenletesen kenjük rá a tojásos tölteléket.
Ezután a hosszabbik oldalától indulva, tekerjük fel szorosan. (úgy tekerjük fel mint a bejglit)

Egy 26 cm-es tortaformát zsírozzunk és lisztezzünk ki, majd a feltekert tésztát óvatosan helyezzük bele. (én a forma közepébe tettem egy fóliába csomagolt poharat, hogy koszorú formát kapjak)
Ezután több helyen böködjük meg a tésztát, hogy sütés közben a gőz eltudjon távozni. Végül kenjük le felvert egész tojással, majd konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten kelesszük 30 percig.

Melegítsük elő a sütőt, majd közepes hőmérsékleten süssük a kalácsot 40-45 percig, tűpróbáig. (én légkeverésnél 150 fokon, 40 percig sütöttem)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.

Tipp / megjegyzés:
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd kínáljuk.

Baconös tojáskrémes kalács 5.00/5 (1 értékelés)

Gizi (311 Recept)

Szeretek sütni-főzni, és sokat kirándulni.Több évtizede sertepertélek a konyhámban kisebb, nagyobb sikereket elérve. Mára már szenvedélyemmé vált a sütés-főzés, így minden nap valami finomsággal kényeztetem a családomat, és a barátaimat. Szeretem a hagyományos, magyaros ételeket, de szívesen kipróbálok számomra új, és különleges ízvilágot is.


6 Hozzászólások

  1. Nagyon boldog vagyok,hogy rátaláltam erre a csodás receptre!!!!! Köszönöm a feltöltést!!!! :)
    Egy kérdésem lenne! A töltelékbe a kukorica lisztet mivel lehet helyettesíteni? Csak kukorica darám van idehaza!!!!!
    Előre is köszönöm a választ!!!!!
    Jó egészséget kívánok a sok finom recepthez!!!!
    Üdvözlettel:
    Miskolcziné Makó Ilona

    • Kedves Ilona!
      Én köszönöm hogy elolvasta a receptemet, és nagyon örülök hogy meg is szeretné sütni ezt a finom kalácsot!!!!
      A kukoricalisztet a tölteléknél úgy gondolom hogy sima liszttel tudná helyettesíteni, mivel az a lényege hogy összefogja a tölteléket sütés közben. A kukoricadara így nem jó hozzá. Megkérném, legyen szíves majd jelezzen vissza, hogy ízlett-e a kalács, és elégedett volt-e a recepttel.
      Előre is köszönöm a visszajelzést!
      Jó egészséget, és sütést-főzést kívánok!

      Üdvözlettel:
      Gizi

      • Kedves Gizi!

        Nagyon köszönöm a válaszodat /kérlek Te is tegezz!!!/.
        Már fogok is hozzá! Meglepi lesz dolgozóknak mire haza érnek.
        Küldök jelzés,ha sikerül,ha nem!
        Szép napokat kívánok!

        Üdvözlettel:
        Ili

        • Kedves Ili!
          Izgatottan várom a visszajelzésedet, és reménykedem benne hogy nagyon is finomra sikerült a meglepi.

          Üdvözlettel:
          Gizi

          • Szia Gizi!

            Tegnap este már nagyon fáradt voltam nem volt lelkierőm a géphez ülni! :)
            Elkészült a meglepi és nagy sikert aratott!!!!!!!
            Nem lett olyan szép mint a Tied de nagyon finom!!!!!!!Nekem csak 22-es a tortaformám ezért kuglóf sütőbe tettem.Képeket rakok fel a Facebook-ra!
            Még egyszer köszönöm a receptet!!!!
            Jó egészséget kívánok!!
            Puszi!
            Ili

  2. Szia Ili!

    Nagyon örülök, hogy sikere volt a meglepinek, és köszönöm hogy megírtad! Az íze a lényeg, de gondolom azért szép volt, csak Te szerénykedsz. A facebookon mindenképpen megnézem a képeket. :)

    Jó pihenést, és csodás hétvégét kívánok!
    Puszi
    Gizi

Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére