Eszterházy torta Marcsi konyhájából
Hozzávalók:A lapokhoz:
A krémhez:
A díszítéshez:
|
|
Elkészítés:
Sütőpapírra 5 egyforma kört rajzolunk egy tányér vagy a tortaforma aljának a segítségével.
A tojás fehérjét kemény habbá felverjük. Hozzáadjuk a cukrot amivel keményedésig verjük, majd az előre összekevert diós liszttel egyneművé keverjük. A tésztát a papiros körökre egyformán elkenjük, és 200 fokon 10-12 perc alatt megsütjük, de figyeljünk, hogy ne barnuljon meg.
A krémhez a pudingot a szokásos eljárással felfőzzük, majd kihűtjük.
Amikor kihűlt, gép segítségével simára keverjük, vagyis csomómentesre, és hozzáadjuk a darált diót, a rumot, és a felvert tejszínhab 2/3 részét.
A maradék habot félretesszük a tetejére a díszítéshez.
Amikor a krémmel elkészültünk, egy tortaformába tesszük az első lapot amit megkenünk krémmel, és befedjük a második lappal. Így folytatjuk a rétegezést amíg tartanak a hozzávalók és a krém.
Az utolsó lapra egy kevéske krémet teszünk, majd a hűtőbe tesszük 1 órára pihenni.
Kivesszük a formából, körbe kenjük az oldalát a maradék krémmel és a darált dióba forgatjuk.
A fehér marcipánt (kb 30 dekát) kinyújtjuk és a torta tetejére tesszük. Vízgőz felett megolvasztott csokoládéval díszítjük a tetejét. Fogvájóval csíkokat is húzhatunk a csokoládéba. Ha megdermedt, tejszínhab rózsákkal és marcipán rózsával díszítjük.
Nagyon finom sütemény. Kicsit macerásnak tűnik de nem kell megijedni. Próbáljátok ki ti is