Főoldal / Desszertek / Feketeerdő meggyes alagút

Feketeerdő meggyes alagút

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Feketeerdő meggyes alagút

Feketeerdő meggyes alagút

Hozzávalók:

A piskótalaphoz:

  • 80 g finomliszt
  • 20 g étkezési keményítő
  • 4 tojás
  • 50+50 g porcukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 20 g cukrozatlan kakaó
  • 2 csapott kávéskanál sütőpor
  • 1 nagy üveg meggybefőtt
  • 45 g étkezési keményítő
  • 2 evőkanál + 2 kávéskanál cukor
  • 2 evőkanál cseresznyepálinka
  • 1.5 dl + 3.5 dl tejszín
  • 1 tasak habfixáló
  • 100 g tortabevonó csokoládé
  • 1 tasak vaníliás cukor

A szóráshoz:

  • 2 evőkanál porcukor
Elkészítési idő:1óra 15 percFogyókúrás:nem
Költség:1000-1500 FTVegetáriánus:igen
Adagok:12 főreGluténmentes:nem
Nehézség:EgyszerűLaktózmentes:nem

Elkészítés:

A felsorolt hozzávalókból az alábbiak szerint kakaós piskótalapot sütünk.

A sütőtepsit (kb. 30×40 cm) kibéleljük sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

Összekeverjük a lisztet az étkezési keményítővel (vagy egyszerűen 100 g finomlisztet használunk, de keményítővel könnyebb lesz a tészta). A tojássárgákat habosra keverjük 50 g cukorral. Egy másik tálban citromlé hozzáadásával (1 kávéskanál) felverjük a tojásfehérjéket, apránként hozzáadjuk a maradék 50 g cukrot, és kemény, fényes habbá verjük. A hab 1/3-át lazán, lyukas fakanállal beledolgozzuk a tojáskrémbe. A maradékot a tetejére halmozzuk, rászitáljuk az étkezési keményítővel, sütőporral összekevert lisztet, és az egészet óvatosan, laza mozdulatokkal, felülről lefelé, hogy minél több levegő kerüljön bele, összedolgozzuk, de nem kevergetjük.

A masszát a tepsibe öntjük, és a forró sütőben 8-10 percig sütjük.

Közben meghintünk porcukorral egy a tepsinél valamivel nagyobb konyharuhát, a cukor ugyanis majd megolvad a tészta melegétől, és megakadályozza, hogy a tészta a konyharuhára ragadjon.

A sütőből kivett piskótalapot egyetlen határozott mozdulattal tepsiböl a konyharuhára borítjuk, azonnal leszedjük róla a sütőpapírt, és betakarjuk egy másik, nedves, jól kicsavart konyharuhával (mind ezt gyorsan tesszük, különben hamar kiszárad a tészta és törékeny lesz), hagyjuk kihűlni.

Elkészítjük a tölteléket:

A meggybefőttet leszűrjük, (2,5 dl volt a lé),levéből 6 evőkanálnyit simára keverünk az étkezési keményítővel, a maradékot 2 evőkanál cukorral felforraljuk, majd hozzáadjuk a keményítőt, és éppen csak sűrűsödésig forraljuk kb. 1 perc alatt. Beletesszük a meggyet és hagyjuk kihűlni.

Egy kb. 1 liter űrtartalmú, 30 cm hosszú őzgerincformát kibélelünk folpackkal.

A tésztát formára “szabjuk”: a rövidebb oldalával párhuzamosan vágunk belőle egy kb. 18×30 cm-es és egy 11×30 cm-es téglalapot. A nagyobbik lapot a formába hajlítjuk-fektetjük, és meghintjük a cseresznyepálinkával. 1,5 dl tejszínt 2 kávéskanál cukorral és a habfixálóval (ha növényi tejszínt használunk, akkor nem szükséges a habfixáló) kemény habbá verünk, majd a tészta aljára kenjük, és 30 percre betesszük a hűtőbe. Ezután a tetejére simítjuk a meggyes masszát, befedjük a kisebbik lappal (könnyedén rá is nyomkodjuk), visszahajtjuk rá a folpackot, és legalább 3 órára hűtőbe tesszük.

Következik a díszítés. A csokoládétáblát élére állítjuk, és burgonyahámozóval vékony réteget, “forgácsokat” farigcsálunk le róla, amit felhasználásig hidegen tartunk.

A maradék 3,5 dl tejszínt kemény habbá verjük a vaníliás cukorral. Az “alagutat” hosszúkás tálra borítjuk, lehántjuk róla a fóliát.

Tetejét és oldalát bevonjuk a tejszínhabbal, sűrűn megszórjuk a csokiforgáccsal, és tetejére habrózsákat nyomunk, végül meggybefőttel díszítjük.

Finom és mutatós sütemény.

Értékeld a receptet

Vass Lászlóné (228 Recept)

Konyhamánia Edit Módra facebook oldalamon sok-sok receptet találtok még tőlem. Látogassatok meg ott is.


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére