Ezt se hagyd ki!
Főoldal / Kelt tészták / Gőzgombóc, germknödel

Gőzgombóc, germknödel

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Gőzgombóc, germknödel

Gőzgombóc, germknödel

Hozzávalók:

3 darabhoz:

  • 1 dkg élesztő 
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 dl tej
  • 35 dkg liszt + a deszkához, ami kell
  • 2,5 dkg margarin
  • 1 egész tojás
  • 1 citrom reszelt héja (de ez opcionális)
  • 3 nagy evőkanálnyi szilvalekvár NAGYON JÓ MINŐSÉGŰ
  • darált mák a tetejére, kb 2 evőkanál/ gombóc, de ízlés szerint 

Az öntethez:

  • 1 csomag vaníliás puding
  • 6 dl tej
  • 1 rúd vanília
Elkészítési idő: 1 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 3 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Hozzávalók továbbá egy közepes méretű lábos, /sütemény/rács és egy nagyobb lábos, ami akkora, hogy ráborítva a kisebb lábosra, befedi azt. Persze, ha valakinek olyan luxusban van része, hogy van gőzölője, akkor az is megfelel, de nélküle még izgalmasabb.

Az élesztőt a cukrozott langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk egy nagy keverőtálba, közepébe mélyedést készítünk. Ebbe tesszük bele a puha margarint, a tojást és az élesztős tejet, és a citromhéjat. Az egészet jól összedolgozzuk, tetejét megszórjuk egy kis liszttel és letakarva meleg helyre tesszük kelni.

A megkelt tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. (jó méretes gombócok lettek belőle nekem, mert én csak két felé osztottam, szóval ti osszátok 3felé a tésztát) Közepükbe szilvalekvárt teszünk és gombócokká formáljuk (sehol ne maradjon lyuk, nehogy kifolyjon a lekvár). Konyharuhával letakarjuk és további 20 percen keresztül kelesztjük őket.

Eközben a lábosban vizet forralunk (nem kell teletenni), tetejére rácsot ültetünk, amit előtte beolajoztunk. Erre helyezzük a gombócokat ( 2db szépen elfér egymás mellett, az sem baj, ha egy kicsit összeérnek) és lefedjük őket. 20 percen keresztül gőzöljük.

Mialatt gőzölődnek, elkészítjük az öntetet. (én pudingporból készítem az előírtnál 1 dl-rel több tejet és vaníliarudat adok hozzá így főzöm készre)
Levéve a rácsról egyből tálaljuk, vaníliaöntettel meglocsolva és a darált mákkal megszórva.

nutsnroll.blogspot.co.uk

Gőzgombóc, germknödel 5.00/5 (1 értékelés)

Topánka Vera (90 Recept)

A Nuts 'n' Roll blog szerzője vagyok. Szeretek sütni-főzni. A blogomon további ínycsiklandó recepteket találtok. http://nutsnroll.blogspot.co.uk/


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére