Főoldal / Kelt tészták / Húsvéti kalács

Húsvéti kalács

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Húsvéti kalács

Húsvéti kalács

Hozzávalók:

  • 30 dkg BL 55-ös liszt
  • 35 dkg tönköly fehér liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 nagy tojás+ 1 kicsi a kenéshez
  • 5 dkg vaj (vagy margarin)
  • 1 kiskanál só
  • 1,2 dl langyos tej
  • 2 kiskanál méz
  • 150 g tejföl
  • mák a díszítéshez
Elkészítési idő: 1óra 30 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 0-500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 6 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A tejet, a mézet és az élesztőt keverjük össze és hagyjuk pár percig állni.
Közben a liszthez adjuk hozzá a sót, a tejfölt, a tejet, a tojást és az olvasztott vajat. Majd végül keverjük bele a élesztős tejet és dagasszuk sima tésztává. Ha szükséges adjunk még hozzá tejet, de ne legyen túl lágy a tészta.
Kb. 5-10 perc dagasztás után fedjük le folpackkal és kelesszük 1,5-2 órán keresztül.

Osszuk 6 részre a tésztát és sodorjunk belőlük rudakat. 3-3 rudat fonjunk össze, tegyük sütőpapírral bélelt tepsire és konyharuhával lefedve kelesszük még kb 45 percig.
Közben a sütőt melegítsük elő  250 fokra.

Amikor megkeltek a kalácsok, kenjük meg jó vastagon a felvert tojással és szórjuk meg mákkal. Csökkentsük a sütő hőmérsékletét 200 fokra és süssük a kalácsokat kb. 25-30 percig.

Kiváló a húsvéti reggelihez, vagy a vendégeknek, de egy átlagos hétköznap is elkészíthetjük.

lelekkonyha.blogspot.hu

Húsvéti kalács 4.50/5 (2 értékelés)

Lélekkonyha (177 Recept)

Mindig is szerettem jókat enni, azonban a főzés iránti érdeklődésem akkor teljesedett ki, amikor összeköltöztem életem párjával és egyszer csak ott találtam magam a saját konyhámban. Képes voltam órákig a netet és a szakácskönyveket bújni, hogy újabb és újabb ételeket varázsoljak az asztalra. Úgy néz ki ez jól sikerült, mert az összes barátunk már csak ebédre vagy vacsorára volt hajlandó átjönni hozzánk :). Később ez a mánia odáig fajult, hogy egy-egy külföldi nyaralás már elképzelhetetlen volt a helyi piac vagy éttermek felkeresése nélkül. A sütemények azért kapnak kiemelt szerepet a blogban, mert a drága férjem minden reggel édességet reggelizik, ezért itt majd csak kakaórockernek becézem. Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt még egy motivációs tényező jelent meg az életemben, hiszen kislányom megszületésével újabb kritikus érkezett a családi asztalhoz... Ha ez az oldal csak annyit ér el, hogy bármelyik olvasó elkészíti az egyik receptem és ezzel örömet szerez vele akár magának, akár másoknak, már megérte...


Szólj hozzá!

Jelentkezz be Facebookkal, vagy töltsd ki a *-al jelölt mezőket. *

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

A lap tetejére